Zamijenite kemikalije prirodnim sredstvima za čišćenje doma

Razmišljate o tome da klasične preparate za čišćenje doma zamijenite onima manje štetnima za okoliš, ali i za ljude. Inspirirajte se ovim jednostavnim savjetima...

Uvijek je dobro vrijeme da provjetrimo, raščistimo i temeljitije očistimo dom. Kako sintetičke kemikalije nisu dobre ni za nas ni za Zemlju, okrenite se „zelenim“ pomagačima koji su jednako učinkoviti...

OCAT
Bijeli alkoholni ocat najbolji je čistač u kućanstvu. Njegova kiselost stvara neprijateljsku okolinu za mikroorganizme, zbog čega djeluje dezinfekcijski, a može smanjiti ili eliminirati neugodne mirise. Zato je odličan za čišćenje kuhinjskih površina, daski za rezanje i ostalog kuhinjskog pribora te za pranje unutrašnjosti hladnjaka i mikrovalne pećnice.

SODA BIKARBONA
Soda bikarbona u kombinaciji s vodom čini alkalnu otopinu koja može rastvoriti masnoće i ukloniti tvrdokornu prljavštinu. U kombinaciji s octom korisna je u čišćenju začepljenih i teško protočnih odvoda te ublažavanju ustajalih mirisa. Pasta od vode i sode odlična je za izbjeljivanje odjeće, primjerice tvrdokornih mrlja oko kragne ili ispod pazuha. Natrljajte i ostavite da djeluje najmanje 15 minuta pa operite u perilici.

MASLINOVO ULJE
Izvrsno je za njegu i hidrataciju drvenog namještaja i predmeta od drva koji se svakodnevno koriste. Pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom, u omjeru 3:1, pa dobivenu uljnu kuru koristite za poliranje drevnog namještaja koji će nakon nekoliko pokreta krpom zasjati kao nov.

BORAKS
Boraks je prirodna mineralna sol koja služi za čišćenje, ublažavanje neugodnih mirisa, izbjeljivanje i dezinfekciju. Pomiješajte sodu bikarbonu, sol i boraks u omjeru 2:1:1 i dobit ćete odličnu mješavinu za ribanje cijele kupaonice.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci