Uštedite vodu dok se tuširate!

Jeste li znali da se tijekom petominutnog tuširanja potroši otprilike 40 litara vode? Ekolozi redovito podsjećaju i upozoravaju na opasnosti neracionalnog trošenja vode. Da bismo smanjili količinu potrošene vode, ne trebamo se prestati kupati, ali postoji nekoliko trikova koji će tu dnevnu higijenu učiniti ekološkom...

Svaka je kap vrijedna

  • Ne otvarajte slavinu nekoliko minuta prije tuširanja, primjerice, dok svlačite odjeću ili perete zube. Ako je potrebno neko vrijeme da se voda zagrije, dovoljno je otprilike 30 sekundi da dosegne ugodnu temperaturu.
  • Trebamo li uopće napomenuti da zatvorite slavinu dok šamponirate kosu ili nanosite gel za tuširanje? Na ovaj ćete način spriječiti da više litara vode nepotrebno završi u odvodnim cijevima.
  • Ako vam odgovara, koristite proizvode 2u1 (npr. šampon i regenerator) ili regenerator koji se ne ispire, pa ćete tako skratiti vrijeme provedeno pod tušem.
  • Da ne biste dva puta ispirali tijelo, koristite uljni gel za tuširanje koji može poslužiti i kao pjena za brijanje kad se želite riješiti neželjenih dlačica.
  • Kupanje završite hladnom vodom. Osim što ćete tako stimulirati cirkulaciju, zatvoriti pore na koži i kutikule na vlasima, garantirano ćete poželjeti čim prije izaći iz kade!

Ako sve navedeno već prakticirate, a želite dodatno smanjiti potrošnju vode, iskušajte tzv. mornarsko ili vojničko tuširanje koje traje minutu i pol: 30 sekundi za pranje tijela i jedna minuta za ispiranje.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci