Ušteda vode

Sitnim promjenama i svakodnevnim navikama možemo čuvati ne samo planet na kojem živimo već i uštedjeti na kućnom budžetu. U svojem domu već danas primijenite savjete za uštedu onog najvrednijeg – vode

Računica je dobro poznata. Za tuširanje nam je potrebno upola manje vode nego za kupku. Ako pri tome zavrnemo slavinu dok se sapuniramo, šamponiramo ili čekamo djelovanje balzama za kosu, uštedjet ćemo oko 200 litara vode tjedno. Ugradimo li i glavu tuša kroz čije rupice uz vodu prolazi i zrak, ušteda će biti još veća.

Ne uključujte poluprazan stroj za pranje posuđa. Taj aparat najviše energije troši na grijanje vode i sušenje. Zato, ako stroj nije pun, razbacujete energiju i novac. Ako želite još malo uštedjeti i pomoći planetu, otvorite stroj prije faze sušenja toplim zrakom. Učinak će biti isti, samo će biti potrebno malo više vremena. Ako pak ne možete čekati, osušite posuđe na staromodan način - kuhinjskom krpom.

Očitajte vodomjer, pa dva sata nakon toga ne puštajte vodu.
Kada potom očitate stanje, znat ćete postoji li u vašem domu mjesto gdje voda nekontrolirano istječe. Čak i ako vam se čini da voda samo kapa, razmislite koliki je to gubitak na duže staze.

Vodu iz slavine puštajte u što slabijem mlazu. Na vrijeme mijenjajte gumice na slavini, a povrće i voće perite u posudi.

Danka Krstić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci