Tržnica budućnosti u Šangaju - zelenilo u jednom od najzagađenijih urbanih središta

U jednoj od šangajskih četvrti gradi se futuristička tržnica; stvorena kombinacijom solarnih i stvarnih stabala, nakon službenog otvorenja koncem godine bit će novo središte stambenih prostora za održivo življenje

Arhitekti australske tvrtke Koichi Takada Arhitects projektirali su futurističko zdanje; 'tržnicu stabala' u četvrti Minhang, 20 km jugozapadno od Šangaja. Da bi stvorili novo ekološko i održivo rješenje s ciljem očuvanja prirode, izradili su 32 solarna stabla koja se uzdižu od tla imitirajući krošnje drveća i napajaju cjelokupnu tržnicu od 3.450 četvornih metara. 

Tržnica će se prostirati na tri razine i na svakoj od razina bit će posađeno drveće za dodatni ugođaj (u planu je sadnja 3000 stabala bijele magnolije, ginka i kamfora), a na njoj će se moći kupiti organska hrana lokalnih uzgajivača. 

futurističke tržnice

"Želimo humanizirati zgrade u naselju, biti angažiraniji, želimo da arhitektura slavi kulturni identitet, uz poticanje pješačkih aktivnosti, održivosti i učiniti grad pogodnijim za život", izjavili su iz arhitektonoskog ureda koji je zaslužan za ovo zdanje.

Svojim pristupom nadahnutim prirodom, ovaj projekt arhitekata dokazuje da je  moguće transformirati jedno od najzagađenijih i najzagađenijih urbanih okruženja na svijetu u zdravije i održivije mjesto za život. 

futurističke tržnice

Pripremila: Ema Subotičanec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci