Tko na moru još misli na prirodu? Vi!

Kad putujemo, koristimo velike količine zemljinih resursa, od goriva do vode, električne energije i plastične ambalaže. Evo nekoliko ideja kako smanjiti svoj utjecaj na okoliš za vrijeme ljetovanja

Pripreme za put:

1. Spakirajte što manje stvari. Putujete li automobilom ili avionom, potrošit ćete više goriva ako imate više prtljage. Idete li na more, treba li vam puno više od kratkih hlača, nekoliko majica, dobre knjige i kupaćeg kostima? Možda je godišnji odmor dobro vrijeme da se odmorimo i od suvišnih stvari koje nas okružuju u svakodnevnom životu.
2. Prije odlaska, isključite iz struje kućanske uređaje poput televizora, računala, linije i DVD playera, jer takvi uređaji crpe električnu energiju i dok su ugašeni ili na “stand-by”.
3. Putujte vlakom. Vlak je možda sporije, ali je zato mnogo ekološkije prijevozno sredstvo od automobila ili aviona. Osim toga, u vlaku možete upoznati zanimljive ljude i uživati u krajoliku.

Na putu:

1. Pomno birajte suvenire. Kad nam je negdje lijepo, želimo kupiti nešto po čemu ćemo se sjećati godišnjeg odmora. No umjesto da kupite deset jeftinih suvenira koji će vam samo skupljati prašinu na policama, odaberite jedan koji vam je po nečemu poseban i koji nije prevelik i pretežak. Primjerice, idete li u Pariz, ne morate cijeloj obitelji donijeti minijature čelične Eiffelove tornjeve. Takvim stvarima samo dodajete nepotrebnu težinu u avion i pridonosite većoj potrošnji goriva.
2. U razgledavanje idite biciklom ili pješice. Kad god je moguće, preskočite ture automobilom ili autobusom.
3. Štedite energiju u hotelu u kojem ste odsjeli. Recite osoblju hotela da vam ne moraju mijenjati ručnike i posteljinu svaki dan. Toliko često sigurno ih ne mijenjate ni kod kuće. Osim toga, kad izlazite iz sobe, ugasite klima-uređaj, svjetla i televizor. Možda u hotelu ne plaćate račun za struju, ali zato ga plaća priroda.
I još nešto: šampon, losion i sapun ponesite od kuće i ne otvarajte male plastične bočice u kupaonici hotela jer one stvaraju goleme količine plastične ambalaže.

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci