Svi pričaju o plastici, a što je s opušcima?

Dok se naveliko raspravlja o ekološkoj krizi zbog gomilanja plastičnog otpada, samo se povremeno spominju opušci cigareta – iako je to najrašireniji otpad

Američki Ocean Conservancy i kanadski A Greener Future – udruge za zaštitu okoliša koje organiziraju međunarodne akcije uklanjanja opušaka – upozoravaju da su opušci prava pošast.

Navode da se svake minute u svijetu zapali 11 milijuna cigareta, a godišnje se popuši 5,7 bilijuna cigareta, od čega se čak 4,5 bilijuna neodgovorno baca (bilijun je milijun milijuna, što se brojčano zapisuje kao 1012 ili kao znamenke jedan i dvanaest nula). Među pušačima prevladava zabluda da su opušci bezopasni i biorazgradivi, no riječ je o otrovnom otpadu koji godinama ostaje u prirodi, zagađujući vodu i tlo.

Kemikalije iz opušaka mogu biti smrtonosne za glodavce, ribe, rakove, kukce i druge manje životinje, kao i dobre bakterije i gljivice koje su važne za mikrobiološku ravnotežu ekosustava. Opušci su pogubni i za biljke jer onemogućuju ili znatno usporavaju njihov razvoj. Potvrđuje to najnovije istraživanje britanskog sveučilišta Anglia Ruskin: ispitujući kako zemlja zagađena opušcima utječe na biljke, biolozi su utvrdili da one imaju 25 posto kraće izdanke i do 60 posto manje korijenje.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci