Svakodnevne promjene za pomoć prirodi

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 100 zemalja svijeta. Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta je borba protiv onečišćenja plastičnim otpadom, a zemlja domaćin je Indija. Svjetski dan zaštite okoliša najvažniji je dan UN-ova poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša. Na poticaj Ujedinjenih naroda svjetske vlade i organizacije na ovaj dan već 45. godinu zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša, a ovim malim svakodnevnim promjenama i mi možemo pomoći okolišu...

Svi smo odgovorni za planet na kojem živimo, a današnji dan idealan je poticaj da u svakodnevan život unesemo male promjene koje će dugoročno imati dobrobit za sve stanovnike Zemlje.

Prestanite koristiti plastične vrećice

Plastika u bilo kojem obliku nije razgradiva te najčešće završava u morima i oceanima zagađujući sve s čime stupi u kontakt. Neka vam prijeđe u naviku nositi sa sobom višekratne platnene vrećice za kupovinu.

Ne ostavljajte vodu u slavini da teče

Bilo da perete zube ili posuđe, zatvorite slavinu jer u suprotnom tratite dragocjenu vodu. Najlakši način da se toga pridržavate jest da najprije namočite prljavo posuđe, a zatim ga operete. Ne ostavljajte vodu da teče ni dok perete zube. Kako ne biste zaboravili na to, na ogledalo si zalijepite motivacijske podsjetnike da time spašavate planet.

Gasite svjetla

Ugasite svjetlo u prostoriji kad god vam nije potrebno, čak i onda kada iz prostorije izlazite tek na nekoliko minuta. Ne biste vjerovali koliko je tim jednostavnim činom moguće uštedjeti energiju.

Isključite kućanske uređaje iz struje 

Iako ovo zvuči nevjerojatno, kada su uređaji uključeni u struju (čak i kada su ugašeni), troše “fantomsku energiju“. Stoga sljedeći put isključite iz struje sve što ne koristite – kuhalo za vodu, televizor, produžni kabel, punjač za mobitel i slično. Pridržavanjem ovog jednostavnog pravila, uštedjet ćete i koju kunu.

Odlažite prazne baterije na za to predviđeno mjesto

Baterije za kućnu upotrebu sadrže živu i štetne kemikalije koje, ako nisu zbrinute na ispravan način, štetno djeluju na okoliš. Ti sastojci zatim truju tlo i uništavaju okoliš.

Prestanite koristiti plastične slamke

Kada sjednete u kafić ili restoran često u čaši dobijete plastičnu slamku. No jeste li se ikada zapitali gdje te slamke završe? Vjerojatno u jednoj od vodenih površina. Ako ne možete bez slamke, odlučite se za opciju izrađenu od bambusa, papira ili nehrđajućeg čelika.

Izvor: freepressjournal

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci