Superhrana: Spirulina i klorela iz domaćeg uzgoja

U budućnosti ćemo svježe alge, poput spiruline i klorele , jednostavno uzgajati u vlastitom domu, poručuju mladi kreativci koji su osmislili bioreaktore u kojima se pomoću svjetlosti razvijaju alge

Superhranjive mikroalge poput spiruline i klorele uobičajeno se uzimaju kao suplementi, u obliku praha i tableta, no u budućnosti ćemo svježe alge jednostavno uzgajati u vlastitom domu. Poručuju to mladi kreativci koji su se posvetili osmišljavanju takozvanih bioreaktora s vodenim spremnicima u kojima se pomoću svjetlosti razvijaju alge

Spira proizvodi dvije žlice spiruline na dan

Britanski produkt-dizajner Rob Russel tvorac je uređaja Spira koji dnevno može proizvesti otprilike dvije žlice spiruline za dodavanje u smoothieje, salate, umake i slično. Russel ističe da svježa spirulina nema okus, za razliku od one dehidrirane u obliku dodataka prehrani, čiji je okus mnogima neugodan. Svježe alge iz bioreaktora mogu se držati do tri dana u hladnjaku ili trajno zamrznuti, a mogu poslužiti i kao gnojivo za biljke.

alge iz kučnog uzgoja

Paneli proizvode alge i čiste zrak

Korejski biolog i produkt-dizajner Hyunseok An osmislio je pak bioreaktor The Coral, koji opisuje kao mikrofarmu za uzgoj algi. Riječ je sustavu od 16 kvadratnih panela napunjenih vodom i složenih u okvir koji se postavlja na zid. Paneli su prozirni, a postupno pozelene kako se u njima razvijaju alge: tamnija, šumska zelena boja znak je da su alge  spremne za uporabu.

Jedan panel sadrži količinu algi dovoljnu za dnevne potrebe, a potom se u roku dva tjedna razviju nove. Stoga se paneli kultiviraju naizmjence, kako bi se svakodnevno iz jednog panela mogle dobiti „gotove“ alge.

alge iz kućnog uzgoja

Ovaj bioreaktor također pročišćuje zrak u prostoriji gdje se nalazi jer alge tijekom fotosinteze upijaju ugljični dioksid, a stvaraju kisik. Reljefna površina panela stilizirana je motivom koralja, čime dizajner ističe da su alge u morima ključne za opstanak koraljnih ekosustava. Stoga je ova mikrofarma ujedno i dojmljiva zidna dekoracija s porukom.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci