Smilje - postroženi uvjeti branja

Ove će godine na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu u potpunosti biti zabranjeno branje smilja u komercijalne svrhe, dok će se drugdje moći brati samo u ljetnom razdoblju - odlučilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u namjeri da smilje, čije se branje proteklih godina otelo kontroli, zaštiti od devastacije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, smilje će biti dozvoljeno brati samo od 1. lipnja do 1. kolovoza, a na ostalim će područjima, izuzev navedenih otoka, branje će biti dozvoljeno od 15. lipnja do 15. kolovoza. Pritom će, da bi branja i u tom periodu moglo biti, najmanje 30 do 50 posto grmova morati biti u punom cvatu, u protivnom se ovu biljku još neće smjeti dirati. Propisano je i to da je dozvoljeno brati samo nadzemni dio biljke, i to isključivo nožem ili škarama, odnosno srpom, bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Dopušteno će biti ubrati najviše dvije trećine pojedinog grma u punom cvatu.
Smilje neće biti moguće uopće brati u nacionalnim parkovima i rezervatima, u strogim i posebnim rezervatima. Za branje je potrebna dozvola nadležnog Ministarstva, koje najavljuje stalne kontrole na terenu. Zbog visoke cijene koju ulje od smilja, vrlo traženo u kozmetičkoj industriji, postiže na tržištu, ova je biljka posljednjih godina u Hrvatskoj brana bez ikakve kontrole i praćenja stanja na terenu. Bralo ju je na tisuće nedovoljno ili potpuno needuciranih berača, ugrožavajući tako njen opstanak. Da je takva situacija potrajala još dvije godine, Hrvatska bi u potpunosti ostala bez ove vrijedne biljke - poručio je ministar okoliša Mihael Zmajlović.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci