Slavite zeleni Božić - bez rasipnosti i uništenja prirode

Zelena je tradicionalna boja Božića, no slavite li blagdane u „zelenome“ duhu – na održiv i ekološki način? Kako bi blagdani doista bili najčarobnije doba godine, fokusirajte se na pravi smisao Božića. Evo nekoliko ideja kako da blagdani ne postanu vrijeme rasipnosti, konzumerizma i uništenja prirode i njezinih resursa...

Kornelija Benyovsky Šoštarić: Kako odabrati drvce s karakterom

Lampice

Treperave svjetiljke stvaraju prekrasnu atmosferu, ali istodobno troše mnogo energije pa koristite LED dekorativne lampice jer su štedljivije. Na taj način možete smanjiti potrošnju električne energije i do 90 posto.

Prirodni dekor

Za ukrašavanje doma nemojte koristiti plastične ukrase. Radije dekorativne elemente donesite iz prirode – otpale grančice, češeri, lišće ili napuštena ptičja gnijezda mogu, u kombinaciji sa svijećama i božićnim ukrasima, kreirati jedinstveni blagdanski dekor. Ako pak ukrase kupujete, odlučite se za drvo, organski pamuk, jutu, metal i druge materijale koji su izdržljivi i koje ćete moći koristiti više sezona.

Svijeće

Parafinske svijeće napravljene su na bazi naftnih derivata i nisu dobre ni za okoliš ni za naše zdravlje jer takav štetni vosak pri izgaranju ispušta brojne toksine. Prirodne svijeće, napravljene od pčelinjeg ili biljnog voska (npr. soje), ekološki su odabir jer su biorazgradive i ne proizvode štetni dim.

Darovi

Biranje poklona zna biti velik izazov. Ako ne znate što netko priželjkuje kao dar, izbjegnite uzaludno trošenje i novca i energije te se odlučite na održivu kupnju. Birajte predmete koji su načinjeni od biorazgradivih ili recikliranih materijala, kupujte u second-hand trgovinama ili od malih, lokalnih proizvođača, a dar možete i napraviti sami.

Razmišljajte i o tome koliko će za uporabu vašeg dara vaši najmiliji morati još potrošiti energije – npr. ne poklanjate poklon-bon koji osoba može iskoristiti samo u udaljenom mjestu na koje mora otputovati osobnim automobilom, radije darujte karte za kazalište ili masažu u lokalnom SPA centru.

9 najboljih nematerijalnih poklona koje možete darovati za Božić

Kada pronađete održivi „zeleni“ dar, nemojte svoj trud protratiti razbacujući se konvencionalnim ukrasnim papirom. U Odjelu britanske vlade za okoliš, hranu i selo procijenjeno je da Englezi za blagdane odbace osam tisuća tona papira, a kad bi se samo polovina toga reciklirala, spasilo bi se 25 tisuća stabala!

Ekološke ideje za darove

Pokušajte, stoga, darove zamatati u reciklirani ukrasni papir (jednako je lijep) ili u novine, jutu, drvene kutijice, već korištene papirnate vrećice, tkanine od svile, konoplje, bambusa, vune ili organskoga pamuka. Dekorativne plastične vrpce zamijenite špagom ili rafijom, a na poklon pričvrstite karticu s posvetom koju možete izraditi od prošlogodišnjih čestitki ili ostataka ukrasnoga papira. Ovako kreativno zamotanim poklonima pokazat ćete da se brinete o našem planetu, a vaše će darivanje postati unikatno iskustvo vrijedno spomena.

Domaći web-shopovi za božićne darove

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci