Regeneracija iz Zaboka radi čuda od starog tekstila!

Regeneracija iz Zaboka nije samo tvornica koja proizvodi tepihe, nego i mjesto gdje se stari, otpadni tekstil pretvara u materijale za izolaciju u građevinarstvu...

Samo su prošle godine reciklirali dvije i pol tisuće tona otpadnog tekstila koji su, nažalost, u najvećoj mjeri (85 posto) prisiljeni uvoziti, a na domaćem terenu, u Hrvatskoj, uspiju prikupiti samo ostatak od 15 posto. To je djelomično i bio razlog zbog kojeg je Ministarstvo zaštite okoliša donijelo novi pravilnik po kojemu će sve trgovine koje prodaju tekstil ili obuću, u posebnim spremnicima takav stari tekstil, odnosno obuću morati od građana i primati te ih slati na daljnju uporabu.

U trgovine stigli posebni spremnici za stari tekstil

Regeneracija, koja zapošljava 200 radnika, od starog tekstila proizvodi materijale za zaštitu i izolaciju podova u građevinarstvu, kao i vlakna za ojačavanje guma u autoindustriji i industriji namještaja. Njihova je proizvodnja sve veća pa su u ovoj godini reciklirali čak 30 posto više otpadnog tekstila nego u cijeloj 2014.

Tekstil, naglašavaju u toj tvrtki, čini samo oko tri posto ukupno bačenog otpada, no zapravo je riječ o oko 15.000 tona starog tekstila godišnje. To je materijal koji se gotovo u cijelosti može reciklirati, a zatim ponovo koristiti.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci