Recikliranje korištenih sapuna iz svjetskih hotelskih lanaca

U jednoj epizodi serije Prijatelji Ross i Chandler se odjavljuju iz hotela u Vermontu i, dok Ross uzima svoj kofer, on se odjednom otvori i iz njega ispadne gomila malih sapunčića i gelova za tuširanje. To je velika količina ali ni približno ona koja stvarno ostane u hotelskim sobama. Neprofitna organizacija "Očisti svijet" sakuplja napola iskorištene sapune i gelove za tuširanje, sterilizira ih i reciklira u nove sapune koje donira onima kojima su sredstva za osobnu higijenu najpotrebnija

Doista, što se događa s hotelskim sapunima i gelovima za tuširanje za jednokratno korištenje, koji nisu stali u Rossov kofer?

Amerikanac Shawn Seipler je odsjedao u oko 150 hotelskih soba godišnje. Jednog dana mu je sinulo pitanje - Što se događa sa svim napola potrošenim sapunima koje ostavi iza sebe? Kad je nazvao recepciju pitao ih, rekli su mu da ih jednostavno bacaju.

Očisti svijet

On je stoga 2009. godine u svojoj garaži na Floridi pokrenuo neprofitnu organizaciju "Clean the world" ("Očisti svijet"), uz pomoć nekoliko prijatelja, par naprava za guljenje krumpira, nekoliko mašina za mljevenje mesa i štednjaka, Seipler je razvio način za recikliranje korištenih sapuna u nove, sterilne, koji mogu biti donirani djeci i obiteljima diljem svijeta koji ne mogu lako doći do sapuna, a to ih čini osjetljivima na bolesti kao što je proljev i upala pluća od kojih godišnje umire gotovo 1,5 milijuna djeca u dobi ispod pet godina. A te se bolesti mogu spriječiti pranjem ruku.

Od 2009. godine organizacija Clean the world je distribuirala više od 50 milijuna komada sapuna u 127 zemalja svijeta. Neprofitna inicijativa je brzo prerasla garažu i sada ima građevine u kojima se reciklira u Orlandu, Las Vegasu, Montrealu i Hong Kongu. Surađuje s 8000 hotela i resorta uključujući hotele u Walt Disney Worldu, hotelske lance Marriott i Hilton.

Lanci hotela Hilton su se pridru žili Clean the world u ožujku 2019. i u narednih sedam mjeseci donirao je više od 900 000 kilograma sapuna i gelova za tuširanje od kojih je proizvedeno gotovo 8 milijuna komada recikliranog sapuna.

Sterilizacija i recikliranje

No, kako se čisti nešto što čisti? Evo kako to funkcionira.

Osoblje hotela educirano je o sakupljanju i procesu recikliranja. Sakupljaju sapune i gelove za tuširanje i odlažu ih u posebne spremnike koji se potom odveze na jednu od lokacija organizacije Clean the world. Tamo se prvo vrši selektiranje prije nego započne prva faza procesa recikliranja.

Za sapun to je prvo postupak sterilizacije koji uklanja sve patogene organizme. Oni se potom usitnjavaju i prolaze kroz proizvodnu liniju gdje se stapaju u nove sapune. Kad su spakirani u kutije i stavljeni na palete, distribuiraju se u skloništa za beskućnike i druge organizacije u SAD i ljudima širom svijeta kojima su potrebni.

Početak promjene

Hilton se obvezao preusmjeriti sav sapun koji završi u smeću do 2030. godine a Clean the World je, od osnutka, spriječila 9 milijuna kilograma hotelskog otpada da završi na sjevernoameričkim odlagalištima smeća.

Neki hoteli počinju zauzimati drugačiji stav prema smanjenju otpada uklanjajući iz hotelskih soba sredstva za osobnu higijenu za jednokratnu uporabu, te ih zamjenjujući velikim pakiranjima na pumpicu.

www.businessinsider.com

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci