Pronašli smo predivnu kuću izgrađenu od konoplje

Nemoguće je nabrojati koliko se korisnih proizvoda može napraviti od industrijske konoplje. Postala je hit sastojak u wellnessu, a sve je prisutnija i u gradnji i uređenju doma

Sa svih strana svijeta stižu pohvale za kuću Flat House, nedavno sagrađenu na plantaži industrijske konoplje Margent Farm u engleskom Cambridgeshireu, u Engleskoj. Naime, otkad je industrijska konoplja (vrsta konoplje koja nema učinak narkotika) postala hit sastojak u wellnessu, sve je prisutnija i u gradnji i uređenju doma.

Otprije je poznato da je konoplja ekološki povoljan materijal jer „upija“ ugljični dioksid. Stoga su vlasnici plantaže Margent Farm angažirali poznati londonski arhitektonski studio Practice Architecture da projektira kuću kojom će se pokazati sve blagodati konoplje za stanovanje.

Flat House konstruirana je pomoću takozvanih hempcrete panela koji se izrađuju miješanjem konoplje, prirodnog vapna i vode. Izvana je objekt obložen pločama načinjenim od vlakna konoplje i smole dobivene iz poljoprivrednog otpada.

Prirodne boje i teksture konopljinih panela ostavljene su posve vidljivima, čime je dodatno naglašena prozračnost i udobnost. Flat House ujedno je i samoodrživa kuća jer je opremljena tehnologijom za dobivanje toplinske i električne energije iz biomase i Sunca.

flat house 4

flat house 2

flat house 1

flat house 3

flat house 4

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci