Pravo ili umjetno božićno drvce?

Svake se godine u ovo vrijeme, šoping centri i tržnice počnu puniti božićnim drvcima. I pravim i umjetnim. I svake se godine susrećemo s istom dilemom: je li za okoliš bolje plastično drvce ili ono pravo?

Iako svi volimo miris pravog bora u domu, na prvi pogled može se činiti da je umjetno drvce ekološki prihvatljivije. No jedna kanadska studija pokazuje da to uopće nije tako. Montrealska tvrtka Ellipsos koja se bavi ekološkim mjerenjem izračunala je količine stakleničnih plinova koji se ispuštaju u proizvodnji i transportu umjetnih drvaca i onih uzgojenih na plantažama.

Zaključak: iako se umjetna drvca u prosjeku koriste šest godina, najčešće su plastična i proizvode se u Kini pa je njihov ugljični otisak veći. Bolje je kupiti pravo drvo koje je raslo na plantaži, i to po mogućnosti održivoj.

No budući da u Hrvatskoj nije lako utvrditi porijeklo posječenih borova koja se prodaju, bolje je kupiti živi bor u tegli. No kako biste izbjegli situaciju da svake godine morate razmišljati gdje posaditi svoje drvce nakon Božića (proizvoljnim sađenjem stabalaca možete poremetiti ekološku ravnotežu okoliša u koji ga sadite), razmotrite neke od patuljastih zimzelenih vrsta koje tijekom cijele godine mogu rasti na vašem balkonu.

Ili odaberite posve nekonvencionalno božićno drvo koje tijekom cijele godine može rasti i u vašem stanu, poput malog drva limuna. Ima li već i plodove, eto vam i božićnih ukrasa!

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci