Potražite ekološku ambalažu i još 7 savjeta za održivu beauty rutinu

Svi želimo izgledati lijepo, no zbog naše beauty rutine često pati naš planet Zemlja. Evo kako tome stati na kraj unošenjem sitnih promjena u svoju svakodnevicu

Ekološka održivost u beauty rutini jedan je od važnih koraka ka ekološkoj osviještenosti pojedinca, a sve se svodi na male izbore koje svakodnevno donosimo. Na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr možete pronaći niz prijedloga i savjeta kako svoju svakodnevicu učiniti održivijom, a u nastavku pročitajte kako već danas dati svoj doprinos planeti tako što ćete imati održiviju beauty rutinu i tako pridonijeti smanjenju ugljičnog otiska:

1. Razmislite o ekologiji prilikom odabira sljedećeg proizvoda za uljepšavanje ili osobnu njegu

Započnite s uvođenjem ekološki prihvatljivog razmišljanja prilikom sljedeće kupnje proizvoda za uljepšavanje ili osobnu njegu. Dobra polazišna točka mogli bi biti ekološki prihvatljivi proizvodi za pranje ruku i tijela, kupke i sapuni. Možda će vam trebati više vremena u pronalasku proizvoda koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože, a ujedno su održivi. Zadovoljstvo koje ćete osjetiti zbog očuvanja prirode kupnjom tih proizvoda, vrijedi truda. 

2. Potražite ekološku ambalažu

Kupujte robnu marku za uljepšavanje ili higijenu s ekološki prihvatljivom ambalažom, posebno izbjegavajući upotrebu plastike. Primjerice, proizvodi u staklenim bocama lakše se recikliraju.

3. Pogledajte sastojke proizvoda

Prirodno i organsko

Potražite marke koje koriste prirodne i organske sastojke, proizvedene i pakirane na ekološki prihvatljiv način.

Morski ekstrakti i alge

Potražite proizvode koji sadrže morske ekstrakte i alge. Ovi sastojci pretvaraju ugljični dioksid u kisik te su također čudotvorci za vašu kožu.

Izbjegavajte naftne derivate

Pokušajte izbjeći alarmantni broj proizvoda koji sadrže naftne derivate. Izbjegavajte proizvode s parafinskim uljem, propilen glikolom i etilenom. Umjesto toga, odlučite se za proizvode s alternativnim sastojcima poput pčelinjeg voska, kakao maslaca i biljnih ulja.

5. Koristite kruti sapun

U prodavaonicama s ekološkim proizvodima odaberite krute sapune za pranje ruku, tijela ili kose. Oni dulje traju, a izbor je velik, pa ćete zasigurno pronaći onaj koji vam se sviđa i čiji miris vam odgovara.  

6. Odlučite se za višenamjenske proizvode

Smanjivanje broja proizvoda koje kupujemo i koristimo znači smanjenje količine ambalaže koju trošimo, kao i otpada. Zašto ne biste ruž za usne koristili i kao rumenilo, a olovka za obrve može poslužiti kao alternativa dnevnoj olovci za oči. Koristite proizvode za čišćenje lica koji se ispiru vodom kako biste smanjili potrošnju pamučnih blazinica.

7. Pojednostavite svoju rutinu njege kože

Brojne kreme za lice, serumi i proizvodi za njegu kože imaju iznenađujuće slične sastojke. Umjesto da ih sve koristite, držite se sredstva za čišćenje, tonika i hidratantne kreme. Dugoročno ćete uštedjeti vrijeme i novac, a dodatan bonus je smanjenja kućnog otpada. Ako kupite proizvod i utvrdite da ne odgovara vašoj koži, poklonite ga nekom drugom, umjesto da ga bacite.

8. Imajte na umu koliko proizvoda koristite

Budite štedljivi sa proizvodima koje upotrebljavate te imajte na umu da i mala količina proizvoda prodire duboko u kožu. Ovo će vam uštedjeti novac i pomoći smanjiti otpad koji proizvodite.

Više prijedloga i savjeta za održivije i "zelenije" življenje potražite na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr koju su prije tri godine pokrenuli Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska s ciljem da "mislimo globalno, a djelujemo lokalno".

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci