Paulovnija - drvo koje može spasiti svijet

Paulovnija, drvo koje se u Japanu tradicionalno sadi po rođenju ženskog djeteta, najbrže je rastuće drvo na svijetu koje može apsorbirati deset puta više CO2 od ostalog drveća, ali i „proizvesti“ isto toliko više kisika. Sadnice se mogu nabaviti i kod nas...

Njegove sadnice, koje će se već za godinu dana pretvoriti u drvo visine šest metara, od prošle je godine moguće nabaviti i u Hrvatskoj, od licenciranog uzgajivača, bilo kao ogrjev za potrebe grijanja, bilo za sanaciju klizišta ili samo kao ukras.

Na www.paulovnija.hr može se doznati sve o ovom drvetu koje i kod nas postaje sve traženije u proizvodnji namještaja i papira, ali i kao biološko gorivo. Zahvaljujući ovoj nevjerojatnoj biljci, čije će mladice ponovo nicati nakon svake sječe i brzo se ponovo pretvarati u drvo, moguće je smanjiti sječu preostalih nam šuma kojima su potrebna desetljeća za obnovu.

Kućanstvo koje godišnje potroši oko 15 četvornih metara drva može na površini od tisuću do tisuću i pol četvornih metara zemlje posaditi oko 200 stabala, koja će nakon samo tri godine biti spremna za sječu i koja će tom kućanstvu u narednih 30 godina osiguravati stalan ogrjev.

Zahvaljujući dubokom korijenju, paulovnija nakon sječe raste još brže. „Mnogi od nas imaju neki komad zemlje koji stoji zapušten i neiskorišten i zaista je šteta da se ne oplemeni paulovnijom, biljkom idealnom za vikend-vrtlare i šumare jer ne traži puno brige“, poručuju hrvatski proizvođači paulovnije kod kojih se cijena jedne sadnice kreće oko 25 kuna.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci