Otpad nije smeće: Organizirajte kućni reciklažni centar

U kuhinji nastaje najveći dio kućnog otpada. Prevencija smanjenja količine smeća je važna, a ono što ne možemo izbjeći ili reducirati potrebno je propisno reciklirati. Mudro organiziran reciklažni centar olakšat će vam posao i uvelike smanjiti iznošenje vrećica, kaže Sara Krstačić, jedna od voditeljica Facebook grupe Nula otpada, koja je uspjela količinu miješanog otpada svoje obitelji svesti na koš zapremnine tri litre, koji prazni jednom mjesečno

SORTIRAJTE Otpad za recikliranje odlažite prema vrsti, npr. ako u blizini imate zeleni otok koji zajedno prihvaća plastiku i metal, onda nabavite posebnu, tvrđu vrećicu za plastiku i metal. U papirnatu vrećicu odlažite papir i karton, a mala plastična kanta može služiti za preostali miješani otpad (npr. tetrapak). U tu kantu nemojte stavljati vrećicu, nego kantu ispraznite direktno u kontejner i spriječite odlazak još jedne plastične vrećice u prirodu.

ZAMRZNITE Biootpad (ostaci voća i povrća nakon guljenja, kave, ljuske jaja, celulozne vrećice od čaja) spremite u papirnatu vrećicu i stavite je u zamrzivač, a kad se vrećica napuni, odnesite je na najbližu kompostnu hrpu ili u šumu.

KOMPOSTIRAJTE Ako imate mogućnosti – kompostirajte jer je čak do 80 posto kućanskog otpada organskog sastava i može se vratiti zemlji. Zabluda je da se u stanu ne može kompostirati uz izgovor da se iz komposta šire neugodni mirisi ili da privlači nametnike i mušice.

Ako se dobro brinete o svom kompostu, jedino što se može dogoditi je to da nakon šest mjeseci dobijete kvalitetan kompost koji možete upotrijebiti kao hranu za svoje biljke ili ponuditi prijateljima koji imaju vrt. Kanta od oko 30 litara zadovoljit će zahtjeve kućanstva za 3 - 6 mjeseci, ovisno o broju ukućana i njihovim prehrambenim navikama. U kantu se baca isključivo biootpad, a nikako meso, kosti, mlijeko i njihove prerađevine.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci