Nije vrijeme da zaboravimo na recikliranje!

U doba kada većina nas ostaje doma, a održivi način života često pada u drugi plan, prisjetimo se odgovornosti koju imamo prema Zemlji!

Premda smo zbog karantene i koronavirusa izbačeni iz naših dnevnih rutina, i više boravimo kod kuće, sada nije vrijeme da recikliranje padne u drugi plan. Upravo zahvaljujući ovoj situaciji, u kojoj se promet gotovo zaustavio, a tvornice su masovno usporile svoj rad smanjeno je zagađenje ugljičnim dioksidom u cijelom svijetu. Dok mi mirujemo, naš se Planet iscjeljuje. Doprinesite njegovom ozdravljenju ne zaboravljajući na osnovna načela recikliranja. Što još možemo od kuće učiniti za okoliš podsjeća nas Sara Krstačić, poklonica života bez otpada i jedna od osnivačica aktivističkih Facebook grupa Nula otpada i Sharing is caring Zagreb:

Kupujte lokalno Trudite li se kupovati lokalno i uključiti više povrća i voća u vašu prehranu, činite dobro za svoje zdravlje, ali i za naše poljoprivrednike koji u ovoj nezavidnoj situaciji itekako trebaju naš poticaj.

Kompostirajte Ostatke biljne hrane kompostirajte te u vlastitom komposteru stvorite hranjivi humus za vrt ili kućne biljke. Čak do 80 posto kućanskog otpada je organsko i može se vratiti zemlji.

Napravite sami kozmetiku Idealan je trenutak za izradu prirodnih proizvoda: dezodoransa, bogatih krema za tijelo ili krutih šampona za kosu. Tijelu je potrebno pružiti period prilagodbe na prirodne sastojek, a vrijeme je trenutno na našoj strani.

Napravite sami zaštitnu masku Umjesto kupnje, možete izraditi poneku pamučnu, perivu zaštitnu masku ili iskoristiti maramu u tu svrhu – pružit će vam jednaku zaštitu kao i jednokratne kupovne maske, a nećete stvoriti dodatni otpad koji se ne može reciklirati.

Izbjegavajte ili reciklirajte Pokušavajte i dalje stvarati što manje otpada, a ono što ne možete izbjeći – reciklirajte. Ali imajte na umu da se neki predmeti neće reciklirati unedogled i da će, kad tad završiti u okolišu - te predmete izbjegavajte.

Zero waste: Ideje i savjeti za kuhanje bez bacanja

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci