Izrađena biciklistička karta Zagreba

Biciklom kroz grad naziv je projekta kroz koji je Sindikat biciklista osmislio prvu biciklističku kartu Zagreba

Biciklistička karta je, kažu u Sindikatu, namijenjena ne samo profesionalnim biciklistima, već u prvom redu obiteljima s djecom koje će, zahvaljujući karti, moći planirati sigurne biciklističke rute kroz grad. Kako Zagreb još uvijek nije u potpunosti prekriven biciklističkim stazama, karta otkriva ulice s manje prometa koje mogu zamijeniti najprometnije pravce, prečice preko nasipa i parkova.

Karta je do daljnjega dostupna samo online, na internetskoj stranici Sindikata, www.sindikatbiciklista.hr, no u planu je i papirnata karta. Ona će se s vremenom nadograđivati, a dobit će i lokacije parkirališta za bicikle, biciklističke trgovine i ostalo.

Zanimljivo je da na postojećoj online bicilističkoj karti Sindikat posebno naznačava „prihvatljive“ odnosno „neprihvatljive“ biciklističke staze, pri čemu su potonje prekinute na križanjima, sužene terasama kafića i kantama za otpad, preuske i slično, pa je preko tih problematičnih dijelova potrebno sići s bicikla i gurati ga. Posebno su pak označene najšire biciklističke staze i nogostupi, dovoljno široki za vožnju s djecom. Djeca do 14 godina ne smiju voziti cestom.

 

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci