Napravite ekološku foliju koju možete koristiti godinu dana!

Može se koristiti za umatanje kruha, sendviča, voća, povrća ili sira. Također, može se koristiti kao poklopac na zdjelama ili loncima u kojima čuvamo hranu

Pčelinji vosak najvažniji je sastojak za izradu ekološke folije

Pčelinji vosak najvažniji je sastojak za izradu ekološke folije

Globalni projekt Make Smthng Week propagira izradu i popravak stvari, izazivajući na dvoboj konzumerističku kulturu u kojoj živimo. U organizaciji volontera Greenpeacea održan je i u Zagrebu, gdje smo otkrili što sve možemo napraviti od odbačenih materijala. Oduševila nas je radionica Greenpeaceove volonterke Mirte Primorac koja je pokazala kako izraditi ekološku foliju za hranu koja će u kuhinji zamijeniti plastičnu prozirnu foliju. Može se koristiti za umatanje kruha, sendviča, voća, povrća ili sira.

Također, može se koristiti kao poklopac na zdjelama ili loncima u kojima čuvamo hranu. Dovoljno je foliju staviti preko posude i toplim je rukama oblikovati da bi se vosak uz nju prilijepio. Kako su ovakve folije prilično krute, presavijanjem se lako oblikuju u vrećice pa se mogu koristiti za spremanje sitnih namirnica, poput orašastih plodova. Međutim, nisu preporučljive za umatanje mesa jer se ne smiju prati u toploj vodi i u perilicama posuđa. Treba ih oprati sapunom u hladnoj vodi, osušiti i spremiti do sljedećeg korištenja. Jedna ovakva folija može se koristiti i do godinu dana!

Za izradu je potrebno:
pčelinji vosak (nabavite u trgovinama zdrave hrane ili kod medara)
pamučna tkanina
papir za pečenje
podloška za glačanje

Na podlošku za glačanje stavite komad papira za pečenje, a na njega položite tkaninu. Pčelinji vosak naribajte po tkanini i ravnomjerno ga rasporedite. Preko toga stavite još jedan papir za pečenje. Zagrijte glačalo na srednje jaku temperaturu, onu za glačanje vune, i glačajte nekoliko sekundi gornji papir za pečenje. Ostavite da se kratko hladi. Ako na nekim dijelovima tkanine nema dovoljno voska, ponovo ga naribajte na ta mjesta i ponovite postupak glačanja. Ako, pak, ima viška voska, tkaninu stavite okomito da višak iscuri.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci