Na Novom Zelandu prodaja svježe hrane porasla otkad su odbačena plastična pakiranja

Cilj projekta "Gola hrana" na Novom Zelandu je prestanak pakiranja svježe hrane u omote od jednokratne plastike, a do 2025. godine sve će novozelandske trgovine u potpunosti prijeći na pakiranja koja se mogu reciklirati, više puta koristiti ili kompostirati

Gola hrana

Dio supermarketa na Novom Zelandu prestao je koristiti plastična pakiranja za voće i povrće u sklopu projekta nazvanog "Gola hrana", i prodaja takvih svježih proizvoda porasla je za 300 posto.

Nigel Bond, vlasnik jedne od trgovina kaže da ga je ovaj novi način ponude hrane na policama podsjetio na vrijeme kada je kao dijete odlazio u voćarnu s tatom i mogao osjetiti miris svježeg limuna i luka. Kaže da pakiranje proizvoda u plastiku lišava ljude tog iskustva.

"Kada krenete u ovakav projekt, on može biti katastrofa i izazvati odbojnost kod kupaca, ali u mojih 30 godina u industriji supermarketa ova jednostavna promjena rezultirala je najpozitivnijim povratnim informacijama kupaca koje sam ikad primio."

Rat protiv plastike

Ova inicijativa dio je "rata protiv plastike". Na Novom Zelandu su plastičnim vrećicama za jednokratnu upotrebu odbrojani dani - većina supermarketa više ih ne daje na blagajni - a vlada je krajem prošle godine pristala na propise o njihovom obveznom ukidanju u svim trgovinama od 1. srpnja.

Bond kaže da su on i upravitelj trgovine Gary May prvi put došli na tu ideju prije dvije godine: „U to vrijeme primijetili smo da se sve veća količina svježih proizvoda isporučuje u plastičnoj ambalaži. Mislili smo da je to ludo i dogovorili se da ćemo nešto poduzeti u vezi s tim. Otišao sam na studijsko putovanje u SAD i vidio što tamo radi lanac supermarketa Whole Foods. Imaju veliku ponudu svježe hrane i trgovina im je gotovo vrsta umjetnosti."

Vlaženje voća i povrća

Bond je započeo razgovore s uzgajivačima i dobavljačima, a većina njih je, kako kaže, bila spremna razmotriti načine da proizvode isporuči bez plastičnih pakiranja. Instaliran je također novi sustav rashladnih polica za ponudu svježeg voća i povrća koji osigurava dodatnu vlagu.

„Povrće sadrži 90 posto vode, a studije su pokazale da proizvodi kojima se osigurava vlaga ne samo da izgledaju bolje, zadržavaju boju i teksturu, već imaju i veći udio vitamina“, kaže Bond. "Instalirali smo i sustav reverzne osmoze koji obrađuje vodu uklanjajući 99 posto svih bakterija i klor, tako da smo sigurni da voda kojom se vlaži povrće i voće ostaje čista."

Neki proizvodi, kao što su bobičasto voće, grožđe i rajčice, i dalje stižu u plastičnim pakiranjima, a gljive u kartonskim. No, većina ovih pakiranja može se reciklirati.


Izvor: www.albertonrecord.co.za

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci