Može li ekološki način života biti jeftiniji?

Je li ekološki način življenja skuplji ili jeftiniji od 'običnog'? I kako odabrati proizvode koji su najbolji za vas, ali i za okoliš

Odlučite li se u život unijeti promjene kako biste smanjili utjecaj na okoliš, možete uštedjeti i vrijeme i novac. Neke jednostavne mjere mogu vam donijeti trenutačnu uštedu: primjerice, smanjite li temperaturu na termostatu za jedan stupanj, možete uštedjeti pet posto na računu za grijanje. Posadite li ovog proljeća povrće i začine u vrtu ili na terasi, ne samo da ćete uštedjeti na hrani, već ćete poboljšati kvalitetu prehrane.

Možete se odlučiti i za radikalnije mjere: primjerice, na krov svoje kuće ugradite solarne panele ili sagradite pasivnu kuću koja troši 90 posto manje energije na grijanje od tradicionalne. Početna investicija biti će velika, ali nakon određenog broja godina, ona će se vratiti i dugoročno ćete trošiti puno manje na račune za grijanje i struju.

Najbolji proizvodi za vas, ali i za okoliš

Pri kupnji imajte na umu mantru: ambalaža, ambalaža, ambalaža. Što god kupovali, odlučite se za proizvod koji ima najmanju količinu ambalaže ili čija je ambalaža biorazgradiva. Ako nemate vlastiti vrt, voće i povrće kupujte od lokalnih poljoprivrednika na tržnici. Također, kupujte sezonske namirnice. Svake se godine golema količina energije troši na prijevoz hrane.

Kupnjom lokalnih sezonskih proizvoda, kao potrošač utječete na smanjenje potražnje za uvezenim namirnicama. Kad god je moguće, birajte organske proizvode – oni su nešto skuplji, ali su bolji i za vaše zdravlje i za okoliš. Organski su proizvodi proizvedeni bez pesticida – kupnjom tih proizvoda potičete tu vrstu poljoprivrede.

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci