Manje vozite automobil i još 9 prijedloga za održiviji način života

Velike suše, požari, poplave, zagađene rijeke, sve je to odraz ljudske dugotrajne nebrige za planet na kojem živimo. Ipak, ove su nas prirodne katastrofe i vapaj Zemlje osvijestile i navele na razmišljanja o ideji održivosti kako bismo zaštitili planet za buduće generacije

Što je održivi život?

Održivi život uključuje smanjenje količine zemaljskih resursa koje koristite da biste je zaštitili.

Trenutno proizvodimo resurse, koristimo energiju i stvaramo otpad brzinom koja nije održiva. To dovodi do problema s okolišem, poput onečišćenja i klimatskih promjena, koji nanose štetu okolišu, prirodi i ljudima.

Zašto je održiv život važan?

 Uvođenjem nekih malih promjena u svoj način života možete smanjiti emisiju ugljika i pomoći u rješavanju ovih problema.

Kako živjeti održivijim životnim stilom

Ako želite živjeti održivijim načinom života, ali ne znate kako, pokušajte slijediti neke od ovih savjeta:

1. Uštedite energiju

Upotrebom manje energije možete pomoći u smanjenju emisije ugljika. Postoji nekoliko načina na koje možete uštedjeti energiju kod kuće, uključujući isključivanje uređaja koje ne koristite, isključivanje grijanja i vješanje odjeće na sušilo umjesto da koristite sušilicu.

2. Jedite manje mesa

Proizvodnja mesa jedan je od najvećih čimbenika klimatskim promjenama i zagađenja krajolika i plovnih putova. Ako ga jedete manje, možete pomoći u smanjenju štetnog utjecaja mesne industrije na Zemlju.

3. Koristite alternative za višekratnu upotrebu

Proizvodi za jednokratnu upotrebu, posebno oni plastični, obično završe na odlagalištima i u oceanu, što nanosi štetu prirodi i okolišu. Spriječite to odabirom proizvoda za višekratnu upotrebu i ekoloških alternativa. 

4. Izbjegavajte rasipanje papira

Da biste izbjegli rasipanje papira, odlučite primati pisma putem e-pošte i ispisujte dokumente samo ako je potrebno. Također možete zatražiti od trgovina da vam pošalju račun putem e-pošte umjesto da ga ispisuju.

5. Koristite obnovljivu energiju

Ako je moguće, razmislite o tome da svoj dom napajate obnovljivom energijom kako biste smanjili količinu emisije ugljika koju proizvodite. Zamjena vašeg automobila na benzinski ili dizelski pogon za onaj na električni također bi pomogla da se to postigne!

6. Reciklirajte i ponovno upotrijebite

Obavezno odlažite smeće u odgovarajuće kante. Također, pokušajte što više puta iskoristiti proizvode i predmete prije nego što ih stavite u spremnike kako biste smanjili otpad.

7. Uzgajajte vlastite proizvode

Uzgajanjem vlastitog voća i povrća možete izbjeći upotrebu pesticida koji pridonose zagađenju vode i zraka. To će također pomoći smanjiti količinu fosilnih goriva koja se koristi za transport proizvoda do supermarketa.

8. Donirajte neiskorištene predmete

Ako više ne upotrebljavate proizvod ili ne nosite komad odjeće, dajte ga dobrotvornoj ustanovi ili nekome koga poznajete.

9. Štedite vodu

Možete uštedjeti vodu u svom domu i oko njega unošenjem nekoliko malih promjena. Pokušajte instalirati filter za vodu kako biste izbjegli rasipanje pitke vode.

10. Vozite manje

Hodajte ili vozite bicikl, umjesto automobila ako je dovoljno blizu - to je bolje za okoliš i vaše zdravlje. Korištenje javnog prijevoza još je jedan dobar način za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Više prijedloga i savjeta za održivije i "zelenije" življenje potražite na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr koju su prije tri godine pokrenuli Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska s ciljem da "mislimo globalno, a djelujemo lokalno".

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci