Mangrove je budućnost

Za mangrove kažu da dolazi iz dva svijeta, s kopna i iz mora, jer svoje korijenje „usidri“ ispod površine vode...

Vegetaciju drvenastih biljaka u područjima močvarnih i muljevitih riječnih ušća, laguna i zaštićenih uvala na obalama Azije, Afrike i Južne Amerike uglavnom čini mangrove drveće, i to nekoliko biljnih porodica. Njihova stabla nevjerojatnog izgleda u sebi kriju mnogo više od onoga što se na prvu primjećuje.

Za mangrove kažu da dolazi iz dva svijeta, s kopna i iz mora, jer svoje korijenje „usidri“ ispod površine vode. To ga čini domom mnogobrojnih vrsta koje se unutar njegovog korijenja na sigurnome mrijeste i poslije nastanjuju ekosustave i koraljne grebene. Također, njegovo korijenje učvršćuje tlo u kojem raste te ga na taj način čuva od erozija uzrokovanih plimnim valovima i nevremenom.

Mangrove također ima iznimno veliki kapacitet skladištenja ugljika, a to ga čini odličnim borcem protiv zagađenja okoliša, dok su njegove krošnje stanište mnogih vrsta, među ostalima, i zaštićenog madagaskarskog orla ribara. O ovom drvetu, koje nažalost prebrzo nestaje, uvelike ovisi ekosustav u kojemu raste, a to su tropske obale. Stoga će u budućnosti očuvanje mangrovea biti iznimno važno u borbi protiv klimatskih promjena.

Izabela Vrtar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci