Locirajte izvore pitke vode

Hrvatska je u Europi na trećemu mjestu po količini pitke vode, međutim mnogi nisu sretni poput nas. Samo 2,5 posto svih voda čini pitka voda, a prema UN-ovim istraživanjima, čak milijarda ljudi nema stalan pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće. Da bismo počeli pametnije gospodariti ovim blagom, hrvatski tim stručnjaka osmislio je projekt za očuvanje slobodnih izvora pitke vode...

Riječ je o Freewa web platformi i mobilnoj aplikaciji za mapiranje lokacija s besplatnom pitkom vodom u cijelom svijetu. Od početka kampanje, u nešto manje od mjesec dana, izvori su označeni u više od 50 gradova širom svijeta, od Los Angelesa do Pučišća.

Želite li i sami locirati vrutak vode, bilo da je riječ o prirodnom izvoru ili javnoj česmi, dovoljno je da se registrirate na aplikaciji Freewa te prvi mapirate određeni izvor i vaše će ime biti zapisano pokraj mapiranog izvora. Na ovaj način osnivači projekta žele pridonijeti smanjenju plastičnog otpada i jednokratnom korištenju plastičnih boca jer, kako navode, svake minute dva kamiona plastike završe u okolišu.

Plastiku možemo reciklirati, ali je možemo i zamijeniti staklenom bocom koja je dugotrajnije i prirodnije rješenje. S tim na umu, isti je tim osmislio bocu za vodu koja se proizvodi lokalno, i to od ekoloških materijala (stakla i biorazgradive plastike) s pripadajućom torbicom izrađenom od recikliranih PET boca.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci