Lišće banane zamjenjuje plastična pakiranja u azijskim trgovinama

Supermarketi u Aziji, umjesto u omote od jednokratne plastike, povrće sve više omataju listovima banane

U posljednje vrijeme puno se piše o plastici za jednokratnu uporabu i tome kako je treba zabraniti zbog njene štetnosti za okoliš.

Samo 2016. godine u svijetu se proizvelo više od 35 milijuna tona plastike, a polovica je bila namijenjena za jednokratnu upotrebu poput plastične ambalaže, boca i slamki. Ovi predmeti ostaju u našem ekosustavu i do 1000 godina. Znanstvenici procjenjuju da će do 2050. u morima i oceanima biti više plastike nego ribe.

Prestati s uporabom takvih predmeta čini se kao izazovan zadatak, no ako svatko učini nešto sa svoje strane, to se može postići. Evo kako to rade u Aziji.

Supermarket Rimping u gradu Chiang Mai na Tajlandu nedavno je plastične omote zamijenio listovima stabla banane koji učvršćuju svežnjeve krastavaca, paprika i mahuna. Na svakom listu je naljepnica s barkodom, nazivom proizvoda i napomenom da su listovi i povrće nisu tretirani pesticidima. Naljepnice jesu od jednokratne plastike, ali ovo je ipak korak naprijed kad su u pitanju trgovine hrane.

Na Havajima postoji duga tradicija korištenja listova banane za umatanje hrane, a u zemljama Srednje i Južne Amerike oni se koriste za omatanje nacionalnog jela tamalesa, a u Aziji u listove banane također umataju i poslužuju rižu. Zapravo, trgovine su i ranije koristile bananino lišće, sve dok nije postalo jeftinije kupovati plastiku.

Izvor: www.giveitlove.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci