Koliko je zaista čist vaš dom?

I kad blista, miriše i nema prašine prostor u kojem živite i dalje može biti rasadnik štetnih kemikalija i bakterija. Naučite kako i zašto čistiti zdravo

Opasne kemikalije

Čišćenja doma nije nimalo lagan posao. Zato što su prašina, prljavština, mrlje i neugodan miris svakodnevica, u nedostatku vremena posežemo za sredstvima za čišćenje kojima ne znamo podrijetlo ni sastav. Tu bi naviku trebalo mijenjati.

Opasne kemikalije koje se upotrebljavaju za održavanje kuće i vrta mogu izazvati koroziju cijevi i nanijeti štetu okolišu. Te su kemikalije opasne i za zdravlje. Prosječno kućanstvo upotrebljava tri puta više deterdženta za pranje posuđa i rublja nego što proizvođači preporučuju. Smanjite li količinu deterdženta, pomoći ćete da se smanji njegov negativan učinak na okoliš i ujedno ćete uštedjeti.

Neke zemlje EU-a zabranile su proizvodnju i prodaju deterdženata koji sadržavaju fosfate jer su iznimno opasni za okoliš. Iako Hrvatska to još nije učinila, to ne znači da vi, nakon što proučite deklaraciju, iz svojeg doma ne možete izbaciti takve proizvode. U Hrvatskoj su dostupni i proizvodi izrađeni od isključivo biljnih i mineralnih sastojaka bez fosfata koji minimalno onečišćuju okoliš.

Prednosti prirodnih pripravaka

U trgovinama ćete pronaći sredstva za čišćenje, pranje posuđa i osobnu higijenu marke Ecover. Zbog blagog sastava nježni su za kožu, ugodna su mirisa, a sredstva za pranje rublja ne sadržavaju fosfate ni optička vlakna. Njihova je prednost što nakon upotrebe ne ostavljaju tragove kemikalija u domu, na odjeći i posuđu.

Jedan od načina prirodnog čišćenja doma je i da sredstva za čišćenje pripremite sami s eteričnim uljima. Aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović pripremila nam je recepte za čišćenje doma bez kemikalija i objasnila koje su prednosti prirodnih pripravaka:

"Ne onečišćuju tijelo ni okoliš, pročišćavaju zrak i na taj način podržavaju zdravlje onoga koji se njima koristi. Uz to što oplemenjuju prostor ugodnim mirisima, prirodna ulja blago djeluju na živčani sustav i podižu raspoloženje. Čišćenje doma uz kućne pripravke pretvara se u kreativnu igru u kojoj se treba držati propisanih omjera i preporučenih eteričnih ulja. Samo prava eterična ulja imat će navedene učinke. Eterična ulja poput klinčićevca i cimeta mogu nadražiti kožu pa se ne preporučuju za čišćenje".

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci