Koliko čuvate more u kojem se kupate?

Svakog ljeta tražimo što ljepšu plažu, sa što čišćim morem, ali ne razmišljamo kako nekim svojim svakodnevnim postupcima pridonosimo njihovom onečišćenju i da sutra možda neće biti tako lako naći čistu uvalu...

Greenpeaceov prošlogodišnji izvještaj Sredozem­lje zatrpano plastikom otkriva poraznu informaciju - u svjetskim razmjerima 60 - 80 posto morskog otpada čini plastika, a gustoća plastičnog otpada u Sredozemnome moru iznosi jedan komad na četiri četvorna metra!

Najčešće su to najlonske vrećice, slamke, boce i plastični pribor za jelo, a plastičnim su otpadom najviše pogođeni južnodalmatinski otoci. Još jednim, gotovo „nevidljivim“ načinom doprinosimo onečišćenju. Naime, britanski su znanstvenici otkrili da pranjem odjeće od poliesterskih i akrilnih materijala tisuće plastičnih vlakana odlazi kroz odvode do oceana.

Prema njihovom istraživanju, prosječno pranje perilice za rublje od šest kilograma može u okoliš ispustiti 140 000 vlakana od poliestersko-pamučne mješavine, gotovo pola milijuna vlakana od poliestera i više od 700 000 vlakana od akrila. Takva mikroplastika, također, predstavlja velik problem jer je mnogi morski organizmi mogu progutati.


Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci