Koji ocat je najbolji za čišćenje i kako ga koristiti?

Ocat je jeftino sredstvo za čišćenje koje bi svi trebali imati pri ruci. Iako nije dezinficijens, odličan je protiv tvrdokornih mrlja i prljavštine. I bijeli ocat i jabučni ocat djeluju dobro - ali koji je bolji? Doznajte što kaže stručnjakinja za zeleno čišćenje Tonya Harris

Razlika između bijelog (alkoholnog) octa i jabučnog octa

Primarna razlika između ova dva octa je odakle dolaze.

Jabučni ocat se izrađuje postupkom pri kojem se jabuke usitnjavaju, tekućina ekstrahira i prolazi kroz postupak fermentacije u dva koraka.

Destilirani bijeli ocat nastaje oksidacijom alkohola (slično votki), što rezultira rastom bakterija i octene kiseline. Bezbojan je, za razliku od jabučnog, a relativno je i jači.

Zašto je bijeli ocat bolji izbor?

Prema Harris, bijeli ocat je vaša najbolja opcija za čišćenje. "Kao prvo, nije u boji", napominje ona, "tako da ga možete koristiti na bilo kojoj površini - na primjer, ne bih koristila jabučni ocat na tepihu."

Osim toga, bijeli ocat je nešto kiseliji, što ga čini jačim sredstvom za čišćenje. Iako nije dezinficijens, bijeli ocat ima antimikrobna svojstva.

"Jabučni ocat ima puno blagodati, posebno zdravstvenih," kaže Harris, kaže, "ali kada je riječ o korištenju kao sredstvo za čišćenje, više volim bijeli".

Jedna prednost jabučnog octa u odnosu na bijeli ocat je miris. Harris primjećuje da kad početni miris izblijedi, ostavlja ugodan slatkasti miris. To se ne dobiva s bijelim octom, ali uvijek možete dodati neka eterična ulja koja će to ublažiti.

Kako ga koristiti?

Prvo što ovdje treba spomenuti jest da ocat nikada ne želite koristiti nerazrijeđen, jer je vrlo kiseo. Uvijek ga razrijedite miješanjem jednakih dijelova octa i vode.

S tom mješavinom možete očistiti sve, od mikrovalne pećnice do kade. Poprskajte ga pa bilo kojoj vidljivoj nečistoći i obrišite je, poput vaših slavina, kade ili tuša, kuhinjskih škara, uređaja od nehrđajućeg čelika i još mnogo toga.

Možete uključiti svoju perilicu rublja i perilicu posuđa s octom kako biste je osvježili, pa čak i koristiti kao sredstvo za čišćenje prozora. Učinkovito je sredstvo i za čišćenje tepiha kada ga poprskate na mrlju posutu sodom bikarbonom.

Zaključak je da su jabučni ocat i bijeli ocat izvrsni za čišćenje, ali jabučni je ocat možda najbolje čuvati u kuhinji za kuhanje. Kada dođe vrijeme za ribanje, bijeli ocat može riješiti gotovo svaki zadatak na vašem popisu poslova.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci