Kako kupovati hranu odgovorno i svjesno

Kupci, kao posljednja karika u lancu, mogu pridonijeti kvaliteti onoga što jedu...

Svojim odabirom mogu podržati domaću i lokalnu proizvodnju hrane jer se tržište uvijek prilagođava potražnji. Kupnjom domaćeg povrća, voća i mesa doprinosimo svom zdravlju, zaštiti okoliša i očuvanju tradicije ruralnih područja. Poželjno je jesti što više raznolikih, svježih namirnica, žitarica, mahunarki, korjenastog i ostalog povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki te jaja, mlijeka i mesa, a izbjegavati prerađene namirnice.

Kupujte raznoliko - raspitajte se na lokalnoj tržnici o autohtonim sortama i pasminama. Treba izbjegavati supermarkete i kupovati kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i prodavača koji podržavaju male i srednje domaće uzgajivače. Kupnjom mesa i mesnih proizvoda s free range farmi zalažemo se za slobodni uzgoj, da životinje ne žive zatvorene u kavezu ili štali.

Treba kupovati ribu i plodove mora koji imaju certifikate MSC (Marine Stewardship Council) ili ASC (Aquaculture Stewardship Council) koji garantiraju održivo ribarstvo, sezonsku ribu ili onu iz ekološkog uzgoja, a izbjegavati kupnju nedorasle ribe, kao i vrsta koje su na vrhu hranidbenog lanca koje se sporo razmnožavaju (npr. morski psi) te vrste koje imaju kompleksne načine razmnožavanja (npr. kirnje i jegulje).

Sve siromašniji: Zašto nestaju stare sorte i pasmine

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci