Kada kupovati organsko

Neko voće i povrće 'upija' više pesticida, neko manje. Sastavili smo stoga popis koje bi trebalo kupovati organsko, a koje voće i povrće možete kupiti i u običnom supermarketu

Kupovati organski uzgojeno voće i povrće je zdravo, ali i skupo. Zato je američka organizacija Environment Working Group napravila sveobuhvatno istraživanje konvencionalno uzgojenog voća i povrća kako bi utvrdila koje od njih sadrži najveće količine pesticida, a koje najmanje, odnosno, koje svakako treba kupovati organsko, a koje se može kupiti i u običnom supermarketu.

Evo popisa 12 najprljavijih, odnosno onih koji u sebi sadrže najveće količine pesticida: breskve, jabuke, paprika, celer, nektarine, jagode, trešnje, kruške, grožđe, špinat, salata, krumpir. Dakle, kad god možete, to voće i povrće kupujte s organskim certifikatom.

U istom istraživanju utvrđeno je i najčistije voće i povrće, odnosno, ono koje kora štiti od pesticida (poput avokada i banana) ili pak ono koje nije toliko podložno nametnicima pa se prema tome ne mora mnogo tretirati pesticidima (šparoge, brokula).

Evo popisa najčistijih: luk, avokado, ananas, mango, šparoge, kivi, banana, kupus, brokula, kukuruz, grašak, lubenica, patlidžan, dinja, batat, grejp, papaja. To voće i povrće, dakle, možete kupovati i iz konvencionalnog uzgoja.

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci