Izumljena bioplastika od morskog otpada

Britanska studentica Lucy Hughes osmislila je bioplastiku koja se razgrađuje za samo šest tjedana. Načinjena je od morskog otpada poput ribljih ljuski i algi. Za svoj izum nazvan MarinaTex dobila je nagradu International James Dyson 2019.

"Kad sam osjetila riblju kožu i ljuske u svojim rukama, vidjela sam u njima skriveni potencijal. Fleksibilan je, savitljiv i čvrst istovremeno. Odjednom sam shvatila kako priroda može učiniti toliko puno s tako malo. Zbog čega su nama potrebne stotine umjetno proizvedenih polimera kad priroda ima toliko puno već dostupnih materijala?", kaže mlada Lucy Hughes koja je izumila biorazgradivu plastiku nazvanu MarinaTex.

MarinaTex ne ispušta toksine u okoliš, čvršća je od standardne plastične vrećice, može se koristiti za različita pakiranja, pa čak i jesti. Od otpada atlantskog bakalara može se proizvesti 1400 vrećica.

Dvadesettrogodišnja Lucy studirala je industrijski dizajn na Sveučilištu u Sussexu, kada je započela s projektom kao načinom za rješavanje otpada u ribljoj industriji koja proizvodi 50 milijuna tona ribljih nusprodukata svake godine.

Lucy je povezala riblje ljuske zajedno koristeći sastojke iz algi i ljuskara, i nakon više od stotinu eksperimenata, došla je do pobjedničke formule - bioplastike koja zahtijeva malo energije, a može se razgraditi kod kuće u kompostu.

U svijetu se danas proizvodi 300 milijuna tona plastičnog otpada svake godine koji zagađuje okoliš, nanosi štetu životinjama i ulazi u naš hranidbeni lanac.

Lucy se nada da će MarinaTex zamijeniti velik dio plastike za jednokratnu uporabu koja se koristi u svijetu. Ona koristi svoju nagradu od 39.000 dolara za daljnji razvoj svog projekta i izgradnju strategije za masovnu proizvodnju.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci