Izračunajte svoj vodeni otisak

Osim u kuhinji, kupaonici i vrtu, vodu trošimo i na "nevidljiv" način. Uz ovaj jednostavan kalkulator izračunajte kolika je vaša ukupna dnevna potrošnja vode

Kad je riječ o uštedi vode, trebali bismo razmišljati šire od toga da je racionalno koristimo u kuhinji, kupaonici i vrtu, upozorava međunarodna organizacija Water Footprint Network na čijoj se internetskoj stranici nalazi kalkulator za izračun koliki je naš vodeni otisak na okoliš.

Naime, vodu trošimo i na "nevidljiv" način jer svi proizvodi koje koristimo u svakidašnjici, od hrane i odjeće do stanova i automobila, dobivaju se korištenjem vode. Uzevši u obzir takvu, neizravnu potrošnju, procjenjuje se da svatko "uzme" u prosjeku 5000 litara vode na dan (potrošnja varira od 1500 do 10.000 litara dnevno, ovisno o načinu života i mjestu stanovanja).

Premda često ne možemo utjecati na to kako se voda troši u proizvodnji onoga što kupujemo, poznato je kakav vodeni otisak otprilike imaju određene vrste proizvoda, pa možemo promišljenije birati, ističu stručnjaci iz Water Footprint Networka.

Primjerice, vodeni otisak 200 grama govedine jednak je potrošnji vode tijekom 47 minuta tuširanja, a u proizvodnji spomenutih 200 grama govedine koristi se četiri puta više vode nego u proizvodnji iste količine piletine. Povrće, pak, ima znatno manji vodeni otisak od mesa, kao i čaj u usporedbi s kavom.

Da biste u prehrani smanjili svoj vodeni otisak, ne morate nužno postati vegan ili se odreći kave, ali mogli biste jesti raznovrsnije namirnice i češće birati one s manjim vodenim otiskom, objašnjavaju u Water Footprint Networku. Na njihovoj internetskoj platformi dostupni su brojni savjeti o tome kako smanjiti potrošnju "nevidljive" vode u sveukupnom življenju.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci