Gadgeti za održivije življenje

Otkad u situaciji „novog normalnog“ moramo još više paziti na higijenu, nastojimo ujedno novonastalu svakidašnjicu pojednostaviti i živjeti održivije. U tome nam može pomoći i visoka tehnologija, a produkt dizajneri osmislili su najraznovrsnije gadgete za postpandemijski svijet

Ozonski čistač odjeće

U zdravstvu i industriji često se za dezinfekciju prostora i predmeta koriste uređaji s ozonom, plinom čije se molekule sastoje od tri atoma kisika (O3). Nadahnuti tom tehnologijom, u talijanskom dizajnerskom studiju Carlo Ratti Associati osmislili su ozonski čistač odjeće Pura-Case koji se može postaviti u ormar ili stajati zasebno. Prijenosnom „garderobom“ lako se upravlja pomoću ekrana, a poveziva je i s mobitelom.

Odjeća se umeće u spremnik načinjen od posebno obrađenog recikliranog materijala te je, zahvaljujući njemu, odjeća posve izolirana od zraka izvan spremnika. Dizajneri tvrde da uređaj uklanja gotovo sve bakterije i viruse, kao i neugodne mirise, čime se uvelike smanjuje potreba za pranjem odjeće.

Pura-Case (2)

Pametna kutija za hranu

Kada u kutiji LunchEAZE na posao ponesete ručak, ne morate razmišljati kako ćete ga podgrijati. Kutija održava optimalnu temperaturu te se može programirati da u određeno vrijeme imate topao obrok. Štoviše, prvi i posljednji zalogaji obroka bit će jednako topli, kažu dizajneri iz američke tvrtke ReliantEMS.

U kutiji se može držati bilo koja vrsta namirnica, a može se zagrijati i zamrznuta hrana. Ovim bežičnim uređajem (s punjivom baterijom) lako se upravlja pomoću ugrađenog ekrana ili mobilne aplikacije.

LunchEAZE

Mikrovrt koji stane na dlan

Bilo da želite svježi bosiljak u kuhinji ili mini ružu na radnom stolu, PICO Planter omogućuje da biljke lako uspijevaju tijekom cijele godine. Proizvod tvrtke Altifarm Enverde iz Mumbaija futuristička je teglica s automatskim zalijevanjem i svjetlošću koja djeluje poput sunčeve, a svjetiljka se može povisiti kako bi „rasla“ zajedno s biljkom.

Napredni mikrovrt ima punjivu bateriju, kao i držače pomoću kojih se može postaviti na razne okomite površine: zid, ogledalo, prozor, vanjsku površinu hladnjaka...

 PICO Planter (2)

Sterilizator mobitela

Sterilizacija ultraljubičastim (UV) zračenjem donedavno je bila uobičajena ponajprije u industriji, zdravstvu i djelatnostima za njegu tijela (npr. UV čišćenje pribora u kozmetičkim i frizerskim salonima), no uslijed koronakrize dogodio se veliki bum UV gadgeta za osobnu uporabu, kao što su, primjerice, mali roboti za UV čišćenje doma, „olovke“ za sterilizaciju vode i kućanskih površina, mini sterilizatori za slušalice i četkice za zube...

Među najpopularnijim UV gadgetima američki je PhoneSoap – uređaj nalik minijaturnom solariju, u koji se mobitel umetne kako bi se očistio od mikroba što se na njemu nakupljaju zbog čestog dodirivanja rukama. Postupak traje deset minuta, a potom se uređaj automatski isključuje. Tijekom i(li) nakon sterilizacije PhoneSoap služi i kao punjač mobitela.

PhoneSoap

Hladnjak za kozmetiku

Često se preporučuje da kozmetiku i parfeme treba držati na hladnome mjestu kako bi bili što učinkovitiji i dugotrajniji. No, pritom se napominje da kuhinjski hladnjak nije prikladan jer se može nastati takozvana križna kontaminacija između hrane i kozmetike. Također, smatra se da je temperatura u kuhinjskom hladnjaku preniska za njegujuće proizvode.

Na kraju krajeva, nije ni praktično držati kozmetiku u kuhinji. Stoga su sve popularniji mini hladnjaci koji se lako mogu smjestiti čak i u spavaću sobu. No, premda se takvi uređaji nazivaju beauty fridge (hladnjak za ljepotu), obično su to samo umanjene verzije kuhinjskih hladnjaka, a korisnici se često žale da su previše bučni.

Potpuno tihu alternativu nudi pariški brend Beautigloo. Nečujni spremnik održava temperaturu na 10 °C, što je, kažu, optimalno za kozmetiku. Beautigloo ima nisku potrošnju energije, a načinjen je od materijala koji se gotovo u potpunosti mogu reciklirati.

Preporučuje se za čuvanje prirodne kozmetike, parfema, lakova za nokte, ruževa, krema za njegu kože oko očiju, maski, micelarnih vodica i osvježavajućih maglica te preparata za njegu „teških“ nogu. Poželjno je na hladnome držati i kristalne masažere za lice (npr. od žada i ružičastog kvarca) kako bi još učinkovitije potaknuli cirkulaciju i uklonili podbuhlost.

Beautigloo 2 

Sveznajući čajnik

Zahvaljujući senzorima pomoću kojih prati puls i tjelesnu temperaturu korisnika, kao i njegovo neposredno okruženje (vlažnost i temperaturu zraka te zvukove), čajnik Teplo pruža „personalizirano iskustvo pijenja čaja“, kažu njegovi tvorci iz dizajnerskog studija Load & Road u Bostonu.

Primjerice, ako čajnik „procijeni“ da je osoba umorna, priprema čaja odvijat će se na nešto višoj temperaturi kako bi se povećala razina kofeina za podizanje energije. Ako pak „procijeni“ da je osoba pod stresom, kuhat će na malo nižoj temperaturi kako bi se potencirala umirujuća svojstva čaja.

Spravljanje napitka prati se putem mobilne aplikacije koja nudi izbor od stotinjak čajnih mješavina. Teplo može održavati određenu temperaturu da čaj bude savršeno topao kad god ga osoba poželi piti.

Teplo 

Narukvica za održavanje higijene

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da nastojimo ne doticati oči, nos i usne kako bismo izbjegli infekciju jer kroz njihove sluznice COVID-19 (koji je osoba možda „pokupila“ rukama) može prodrijeti u organizam. Općenito je poželjno ruke držati podalje od lica kako ne bismo prenosili i druge štetne organizme poput bakterija i gljivica što izazivaju infekcije.

No, lice često dodirujemo nesvjesno, pa nije lako kontrolirati takve kretnje. Stoga je američki tehnološki brend Immutouch lansirao istoimeni uređaj nalik na ručni sat, koji vibrira svaki put kad osoba približi ruku licu ili ga dodirne, pa na taj način možemo osvijestiti i „reprogramirati“ svoje navike. Pametna narukvica povezana je s mobilnom aplikacijom, a posve je vodootporna kako bismo ruke mogli prati kad god je potrebno.

Immutouch 

Parni SPA za stopala

Uređaj za opuštanje i njegu stopala oFlexiSpa kineskog brenda Naipo među ovogodišnjim je dobitnicima prestižne svjetske dizajnerske nagrade iF Design Award. Uređaj nježno masira stopala u kombinaciji s parnom kupelji, a pritom maksimalno štedi vrijeme, vodu i energiju – dovoljno je u spremnik uliti šalicu vode kako bi oFlexiSpa već za 30 sekundi bio spreman za rad. Trajanje i intenzitet tretmana jednostavno je prilagoditi pritiskom na tipku.

Flexispa

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci