Domaći organski češnjak koji svi hvale

Budući da Hrvatska godišnje uveze više od 20 tisuća tona onog kineskog, čija bjelina i okus sumnjivo upućuju na korištenje nedopuštenih i nezdravih kemikalija, može biti teško „među kukoljem odabrati žito“, ipak se valja potruditi i pronaći domaće sorte uzgojene na ekološki način. Jednu od takvih posadio je prehrambeni tehnolog Martin Knežević, i to sasvim slučajno...

Baka je u košaru dodala 'slijepog putnika'

Preselivši se iz Zagreba u Veliki Grđevac pokraj Bjelovara, Martin je sa suprugom uređivao okućnicu i raspoređivao sadnice i sjemenje koje je pripremila suprugina baka. „Baka je u košaru dodala i slijepog putnika – nekoliko glavica svojeg češnjaka – i tu je počela naša priča s češnjakom“, prisjeća se Martin.

Svidio mu se okus bakinog češnjaka pa se  počeo ozbiljnije baviti sadnjom tog zdravog povrća. Danas, osam godina poslije, Martinov OPG Knežević proizvodi 2,4 tone ekološkog češnjaka godišnje.

Za razliku od sorte s mekom stapkom koja je najzastupljenija u nas, Martin Knežević sadi onu s cvjetnom, koja svojom aromom podiže jelo na višu razinu.

Počnete plakati tek nakon trećeg zagriza

„Pretpostavljamo da je ovaj češnjak sorte koja se naziva porculan. Za tu je sortu karakteristično ‘odgođeno djelovanje’, tj. počnete plakati od ljutine tek nakon drugog ili trećeg zagriza“, objašnjava Martin.

Osim svježeg češnjaka, u ponudi ima i domaći sušeni češnjak. Zlatni granulat i Zlatni prah, kako ih je nazvao, prepuni su mirisa i okusa, bez gorčine, tipične za ovaj začin. Sušeni češnjak dobiva sporim sušenjem režnjeva na 39 °C (industrijski se, primjerice, suši na oko 70 °C) kako bi se sačuvali svi njegovi blagotvorni nutrijenti, a potom ga melje u zrnca različite granulacije. Granulat i prah, iako su od istog režnja češnjaka, imaju dvije različite primjene.

češnjak knežević češnjakGranulat Martinova češnjaka

Granulat i prah

Granulat (veličine zrnca kao u kukuruznoj krupici) se dodaje u jela u kojima se želi postići učinak sporog otpuštanja arome i hrskave teksture. Tako hrskav i aromatičan idealan je za posipanje po salatama i sendvičima, pokazao se neizostavnim dodatkom marinadama i ribljim specijalitetima te kao zamjena za parmezan na tjestenini. Prah je pogodniji za pripremu juha, umaka od rajčice i brodeta, kada želimo brzo djelovanje češnjaka. Dodaju se u vrlo malim količinama pri kraju kuhanja.

Još je 1858. francuski znanstvenik Louis Pasteur otkrio da češnjak uništava bakterije, za što je zaslužna tvar alicin, a novija su istraživanja pokazala da može povećati broj T-stanica koje imaju važnu ulogu u optimalnom funkcioniranju imunosnog sustava. Dodan u fino jelo, češnjak postaje najukusniji i najzdraviji lijek.

Martinov češnjak možete pronaći na sajmovima zdrave hrane ili naručiti putem Facebooka stranice Cesnjak.bio i na web stranici www.cesnjak.bio.

Save

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci