Dizajnerski predmeti od ostataka krumpira, kave, konoplje, grožđa...

Sve više dizajnera pridružuje se ekološkim inicijativama koje potiču proizvodnju uporabnih predmeta izrađenih od biomaterijala koji ne onečišćuju okoliš...

Highlight - ostaci grožđa, duhana i konoplje

Highlight - ostaci grožđa, duhana i konoplje

Pritom su osobito praktične ideje iskorištavanja poljoprivrednog otpada, među kojima se ističe Chip[s] Board – materijal koji se dobiva iz krumpirovih ljuski postupkom sličnim prešanju građevinskih MDF-ploča, ali za razliku od njih, ne sadrži toksične sastojke.

Chip[s] Board nastao je u suradnji istoimenog londonskog dizajnerskog studija s najvećim svjetskim proizvođačem zamrznutog krumpira McCain Foods. Od njihova otpada Chip[s] Board proizvodi i bioplastiku Parblex koja sadrži i ostatke iz proizvodnje kave i obrade drva. Osim u dizajnu interijera, Parblex je sve popularniji u izradi modnih dodataka poput dugmadi i okvira za naočale.

detalji 8Chips Board - Parblex bioplastika

S poljoprivrednim nusproizvodima odlično se snalaze i kreativci iz studija High Society koji se nalazi u talijanskoj regiji Južni Tirol te se iz tamošnjih poljoprivrednih imanja opskrbljuje ostacima grožđa, konoplje, duhana i hmelja, a koristi i ovojnice zrna kave što otpadaju pri njezinu prženju (takozvani coffee silver skin).

Iz tih sirovina nastaju svjetiljke Highlight i Senilia koje, ovisno o sastojcima, imaju profinjene prirodne nijanse zelene, smeđe, ljubičaste... 

detalji 14Grožđe preostalo od proizvodnje vina detalji 9Highlight svjetiljka

detalji 19Ostaci konoplje... detalji 5... i "njihova" svjetiljka

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci