Dentalna njega bez plastike

Nastojite li smanjiti uporabu plastike u svom kućanstvu, znatne promjene možete postići već u dentalnoj higijeni, preporučuju ekolozi

U svijetu svakodnevno milijuni plastičnih četkica za zube završe u smeću.

Procjenjuje se da jedna osoba tijekom života potroši otprilike 300 četkica ako se pridržava preporuke stomatologa da četkicu treba mijenjati svakih dva - tri mjeseca. Pribroje li se tome plastične tube zubnih pasta, bočice s tekućinama za ispiranje usta i kilometri zubnog konca od plastike, doista je to gomila otpada.

Plastičnu četkicu lako je zamijeniti ekološki prihvatljivijom jer je na tržištu dostupan širok izbor četkica od bioplastike načinjene od prirodnih sirovina, kao i četkica od potpuno prirodnih, biorazgradivih materijala poput drva, slame i aktivnog ugljena.

Ekološke alternative uobičajenoj pasti prirodni su preparati za čišćenje zuba u krutom stanju, poput praha i tableta, a osobito je praktična „komadna“ pasta na štapiću, po kojoj se jednostavno prijeđe četkicom prije pranja.   

I tekućina za ispiranje usta može se zamijeniti tabletama, a plastični konac za zube onim svilenim ili pak veganskim, na biljnoj bazi. Umjesto plastičnih spremnika mogu se koristiti oni izrađeni od prirodnih materijala i koji se mogu ponovo puniti.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci