Crikvenica korak ispred svih u razvrstavanju otpada

Nisu veliki Zagreb, Rijeka, Split ili Osijek, nego su mali Čakovec i Crikvenica gradovi u Hrvatskoj koji svoje građane stalno potiču na odvajanje otpada i koji ne posustaju u tome da uvijek budu korak ispred drugih...

Komunalno društvo Murvica iz Crikvenice još je 2002. godine uvelo čipirane kante za otpad, koje važu točnu količinu ubačenog miješanog otpada, tako da se plaća odvoz samo onog što se ne može sortirati. Papir, plastika, metal, stari tekstil i igračke, obuću – sve što se može reciklirati – Crikveničani odvajaju u posebne, za njih besplatne vreće različitih boja ili u obične kutije koje na određene dane u tjednu ostavljaju ispred svojih kuća i zgrada, gdje ih komunalni radnici sakupljaju.

I Crikvenica je, prije uvođenja sakupljanja otpada u vrećama pred vratima i davno prije drugih gradova, imala „zelene otoke“ sa spremnicima za posebne kategorije otpada, no od njih je odustala nakon što se došlo do spoznaje da u te spremnike često, namjerno ili slučajno, zaluta otpad kojem tu nije mjesto. Iz tog razloga, unatrag 13 godina, Crikveničani od komunalnog društva besplatno dobivaju onoliko vreća u bojama koliko im treba te u njih sortiraju otpad. Odvoz tih vreća ne plaćaju, nego samo odvoz onog što ubace u čipirane kante, i to prema količini ubačenog otpada.

Unatrag godinu dana crikveničko je komunalno društvo pokrenulo i pilot-projekt kompostiranja biootpada (kuhinjskog i vrtnog otpada) kod kuće. Kućanstva su na korištenje besplatno dobila kante za biootpad i bokashi – japanski proizvod, agens koji ubrzava pretvaranje biootpada u kompost – koji zatim koriste u svojim vrtovima, a tekućinu nastalu kompostiranjem koriste kao biološko tekuće gnojivo, odnosno pročistač odvoda u kućanstvu.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci