Budite savjesni za Božić

Zelena je tradicionalna boja Božića, no slavite li blagdane u „zelenome“ duhu – na održiv i ekološki način? Kako bi božićni blagdani uistinu bili najčarobnije doba godine, fokusirajte se radije na pravi smisao Božića. Evo nekoliko ideja kako da blagdani ne postanu vrijeme rasipnosti, konzumerizma i uništenja prirode i njezinih resursa...

Unajmite ili uzgojite božićno drvce Svjedočimo tisućama posječenih borova i jela, koje posluže svrsi nekoliko tjedana i poslije se bace. Za njihov je rast potrebno od šest do 15 godina, ovisno o vrsti i visini, tijekom čega se često koriste štetne kemikalije i velike količine vode. Posljednjih godina ljudi češće kupuju drvca u tegli jer planiraju drvce nakon blagdana negdje posaditi, ali za to, pak, teško nalaze prigodno mjesto. No, postoje održivije metode. U rasadniku, primjerice, možete kupiti dva, tri manja, patuljasta drvca, koja sporo rastu i koja će se i nakon blagdana uklopiti u vaš dom, okućnicu ili balkon.

Drugi izbor je naručiti drvce u tegli od različitih OPG-ova (npr. OPG Šenija iz Gornje Garešnice ili OPG Turković iz Zagreba) koji će vam ga dostaviti na kućnu adresu, a nakon blagdana odnijeti i ponovo zasaditi. Ako u kući već imate umjetno drvce, iako to nije „zelenija“ varijanta (jer su napravljeni od nereciklirane plastike, daleko od vašeg mjesta stanovanja i upitno je jesu li radnici za svoj rad bili adekvatno plaćeni), koristite ga što je moguće više godina.

Svečana večera Premda se tradicionalno priprema u mnogim dijelovima zemlje, najbolje je suzdržati se od pečene svinjetine jer industrijski uzgoj svinja doprinosi golemom onečišćenju i jedan je od većih uzroka klimatskih promjena. Ako ipak poželite poslužiti pečenu svinjetinu, neka to meso bude iz lokalnog i organskog uzgoja. Patka je bolja alternativa jer njezin uzgoj manje šteti okolišu, a još je bolji izbor riba. No kako se broj ribljih vrsta u svijetu sve više smanjuje, savjesno odaberite svoj morski ili slatkovodni specijalitet, savjetujući se u online vodiču www.kojuribukupiti.org. Kako biste smanjili vlastiti „ugljikov otisak“, sve ostalo što kupujete neka bude uzgojeno lokalno i kupljeno od manjih proizvođača, izbjegavajte plastične vrećice i pakiranja, a ostatke hrane, kada je moguće, kompostirajte.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci