Božićni darovi bez kupovanja

Darovi koje kupujemo za blagdane često su skupi ne samo za naše novčanike, već i za okoliš. Evo kako proslaviti blagdane bez mahnitog kupovanja u zadnji čas

Lijepo je davati i primati darove. No koliko vam se puta dogodi da nemate inspiraciju i na kraju kupujete stvari koje zapravo nikome ne trebaju? Raznorazne otvarače za boce, ukrasne figurice, pomagala za kuhinju koja će samo skupljati prašinu i na kraju završiti u smeću? Razmišljate li ikad o energiji koja je utrošena na njihovu proizvodnju i transport iz dalekih zemalja poput Kine?
Zašto se ovog Božića ne biste oduprli konzumerističkoj groznici te svima poklonili nematerijalne stvari? Evo nekoliko ideja:

  • Napravite nešto svojim rukama. Imate li dara za slikanje, izradite crtež. Ako dobro kuhate, napravite domaći džem, kekse ili kolačiće i lijepo ih umotajte. Imate li afiniteta prema prirodnoj kozmetici, napravite prirodni piling za tijelo (recimo od maslinova ulja, eteričnih ulja i soli) ili čak sapun. Ideja je bezbroj.
  • Darujte najmilijima poklon-bon na vaše usluge. Ako imate tople i spretne ruke, darujte im svoju masažu. Treba li im babysitter, darujte im dva ili tri sata besplatnog čuvanja djece. Možete im pokloniti i pranje automobila, čišćenje stana, glačanje rublja...
  • Darujte voljenima vrijeme provedeno na kvalitetan način. Poklonite baki šetnju u parku, prijateljici popodne provedeno u njenoj omiljenoj aktivnosti, a dečku večeru sa svijećama (pripremite njegova omiljena jela).
  • Umjesto poklona, dogovorite se s ukućanima da ćete darovati svoje vrijeme onima kojima je potrebna pomoć. Recimo tijekom blagdana zajedno volontirajte u domu za umirovljenike ili nezbrinutu djecu.

 

Model: Rafaela F. (Talia)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci