5 savjeta za 'zeleniji' Božić

Božić je vrijeme darivanja i period kad razmišljajmo kako se opustiti i razveseliti. Ipak, kako se u vrijeme blagdana količina otpada udvostručuje, ne bismo trebali smetnuti s uma i smanjenje otpada, recikliranje i ekološki odabir. Stoga, ovaj Božić odlučite darivati i naš planet. Darujte mu ono što mu najviše treba – svoju brigu i pažnju uz ovih pet prijedloga:

1. Prirodni dekor Recite „ne“ umjetnim drvcima i plastičnim ukrasima. Kupite božićno drvce u tegli ili ga unajmite, a dekorativne elemente pronađite u šumi ili parku. Otpale grančice, češeri, lišće i odbačena ptičja gnijezda mogu, u kombinaciji sa svijećama i postojećim božićnim ukrasima, kreirati jedinstven blagdanski dekor. Ako kupujete ukrase, odlučite se za prirodne materijale: drvo, organski pamuk, jutu i slične tekstile koji su izdržljivi i koje ćete moći koristiti više sezona.

2. Lampice Treperave svjetiljčice stvaraju prekrasnu atmosferu, ali istodobno troše mnogo energije, pa radije koristite LED dekorativne lampice jer su štedljivije, i to one s programatorom kako bi se palile samo kad padne mrak, a ne da budu uključene cijeli dan.

Na taj način možete znatno smanjiti potrošnju energije, ali i emisiju ugljičnog dioksida. Prema nekim izračunima, lampice koje gore 10 sati dnevno tijekom 12 dana proizvedu količinu ugljikova dioksida koji bi mogao napuniti 12 balona.

3. Svijeće Parafinske svijeće napravljene su na bazi naftnih derivata i nisu dobre ni za okoliš, ni za naše zdravlje, jer njihov štetni vosak pri izgaranju ispušta brojne toksine. S druge strane, prirodne svijeće, napravljene od pčelinjeg ili biljnog voska (npr. soje), ekološki su odabir jer su biorazgradive i ne proizvode štetni dim.

4. Darovi Biranje poklona zna biti velik izazov. Ako ne znate što osoba želi, da biste izbjegli trošenje novca i energije, odlučite se na održivu kupnju. Birajte kvalitetne predmete koji su načinjeni od biorazgradivih ili recikliranih materijala, kupujte u second hand trgovinama i onima lokalnih proizvođača ili dar napravite sami.

Razmišljajte i o tome koliko će se za uporabu vašeg dara morati potrošiti još energije, npr. poklon-bon zbog kojeg osoba mora daleko otputovati osobnim automobilom nije „najzelenija“ varijanta. Radije darujte ulaznice za gradsko kazalište ili poklon-bon za masažu u lokalnom SPA centru.

5. Zamatanje Kad pronađete savršen, održiv, „zeleni“ dar, nemojte taj svoj trud protratiti razbacujući se ukrasnim papirom. Britanska organizacija Department for Environment, Food and Rural Affairs procijenila je da Englezi za blagdane odbace osam tisuća tona papira. Da se samo polovina te količine reciklira, spasilo bi se 25 tisuća stabala!

Darove, stoga, umotajte u reciklirani ukrasni papir, stare novine, jutu, korištene papirnate vrećice, tkanine od svile, konoplje, bambusa, vune ili organskoga pamuka. Dekorativne plastične vrpce zamijenite špagom ili rafijom, a karticu s čestitkom izradite od prošlogodišnjih čestitki. Ovako kreativnim zamatanjem poklona čuvamo svoj planet, a darivanje postaje unikatno iskustvo vrijedno spomena.

zima, 5 savjeta za zeleniji Božić

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci