4 savjeta za kupnju koja čuva i okoliš i novčanik

Prije odlaska u supermarket važno biti pripremljen kako ne bismo košaru napunili nepotrebnim stvarima i neželjenom ambalažom. Kako ni u trgovini nije teško primijeniti zero waste principe savjetuje Sara Krstačić, jedna od voditeljica Facebook grupe Nula Otpada koja nas poziva na smanjenje proizvodnje otpada

U kupnju uvijek idite s popisom namirnica, a prije dolaska do blagajne provjerite jesu li u vašoj košari samo one stvari koje uistinu trebate i koje ćete moći potrošiti prije isteka roka trajanja, posebno ako često bacate hranu. Smanjen broj namirnica o kojima se trebate brinuti i priprema obroka isključivo od sastojaka koje imate u kući rezultira smanjenjem nepojedene i pokvarene hrane koja završi u smeću.

Birajte proizvode u kartonskoj ambalaži i bez skrivenih vrećica u unutrašnjosti. Tekuće proizvode, poput umaka, ulja i sokova, radije kupujte u staklenoj ambalaži. Limitirajte kupnju proizvoda upakiranih u nerazgradivu i nepotrebnu ambalažu - pronađite alternativu i tako proizvođačima dajte do znanja da želite promjenu.

Izbjegavajte kupnju polugotove hrane i zamrznutih namirnica, radije se odlučite za svježu alternativu, i to bez ambalaže.

Nemojte ići u kupnju gladni jer ćete, pokazalo je istraživanje sveučilišta Cornell, prije odabrati nezdrave, visokokalorične proizvode. Osim što nisu zdravi, većinom su upakirani u višeslojnu i nerazgradivu ambalažu.

savjeti za kupnju

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci