Zdravija priprema zimnice

Iako mnogi spremaju zimnicu jer su uvjereni da će se na taj način tijekom zimskih mjeseci hraniti zdravije, treba biti oprezan jer se pri pripremanju često koriste sastojci koji mogu imati više štete nego koristi

Sastojci koju ugrožavaju zdravlje

Zimnica koja se priprema s konzervansima i aditivima može biti vrlo nezdrava. Štetni konzervansi su čak i oni koji su se već 'udomaćili' u pripremu zimnice, poput soli i alkoholnog octa jer oštećuju jetra, aktiviraju alergijske reakcije, ruše imunitet...

Znate li da će netko tko inače ne jede slanu hranu, kada pojede porciju kiselog kupusa ili nekoliko slanih maslina, sutradan imati 2-3 kg viška, a da alkoholni ocat sedam puta više šteti jetrima od alkoholnih pića i pritom oštećuje sluznicu probavnih organa?

U pripremi zimnice često se koristi vinobran (sumpor-dioksid) jer efikasno štiti od mikroorganizama. Trebali bi znati da vinobran može izazvati glavobolje, povraćanje i da pogoduje razvoju astme.

Alternativa

Povrće se lako i brzo kiseli u tamari soja sosu. To je posebno dobro za meko povrće kao što su: potočarka, celer ili listovi gorčice, kao i za tvrđe poput: brokule, cvjetače, mrkve i dr.

Umakanje u zakuhanu vodu ili prelijevanje povrća njome otklanja sirov miris, izvlači sladak ukus i čini povrće hrskavijim. U tamari soja sosu povrće se kiseli nekoliko sati do nekoliko dana. Kada je gotovo, ispere se pod mlazom hladne vode, a da bi bilo manje slano, stavi se u posudu, pa u hladnjak.

Povrće se može kiseliti i u miso pasti (fermentirana soja i ječam) ili s umeboshi šljivama koje inače ima jako antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno svojstvo, čiste jetra i podižu imunitet.

Maja Astaloš

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci