Zdrava čokolada od samo 3 sastojka

Recept za zdravu tamnu čokoladu od tri sastojka koristi vrlo jednostavan postupak pripreme domaće čokolade. Osim toga, ova je čokolada bez šećera i veganska!

Potrebno vam je:

  • Posuda za kuhanje na pari
  • Kalup za čokoladne pločice

Sastojci:

  • 55 grama kakao maslaca ili kokosovog ulja
  • 55 grama sirovog kakao praha
  • ⅛ žličice morske soli

Postupak pripreme:
1. Dodajte nekoliko centimetara vode u srednju posudu za kuhanje i na nju stavite vatrootpornu posudu koja je malo veća od opsega posude. Pazite da dno posude ne dodiruje vodu. Vodu lagano kuhajte na srednje jakoj vatri.
2. U međuvremenu, ako imate velik komad kakao maslaca, nasjeckajte ga na male, ujednačene komade. To će mu pomoći da se brzo i ravnomjerno otopi, bez zagorijevanja.
3. Kakao maslac dodajte u posudu i lagano umutite, često miješajući, kako biste smanjili rizik od zagorijevanja.
4. Kad se potpuno otopi, prosijte kakao u prahu i promiješajte da se temeljito sjedini. Isključite vatru i izvadite posudu iz vodene kupelji. Sada po želji dodajte bilo kakve dodatne arome.
5. Ostavite da se ohladi samo nekoliko minuta, prije nego što promiješate sastojke.
6. Smjesu ulijte u kalupe za slatkiše po vašem izboru i ostavite ih u hladnjaku ili zamrzivaču da se stegne. Zatim možete premjestiti čokoladu u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku (ili je držati u zamrzivaču).

Kako čuvati:

Zbog netemperacije, ovu domaću tamnu čokoladu najbolje je čuvati u hladnjaku. Netemperirana čokolada vjerojatnije će se otopiti na sobnoj temperaturi i nema istu čvrstoću kao obična čokolada, osim kada je dobro ohlađena.

Ova 100 posto tamna čokolada u hladnjaku bi se mogla čuvati između 2 do 3 mjeseca. A u zamrzivaču od 8 do 10 mjeseci.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci