Zapečeni povrtni špageti s umakom od ječma

Maštovito jelo bogato povrćem puno je živih boja i aroma koje se skladno dopunjuju

100 g ječma

500 ml povrtnog temeljca

1 luk

1 stabljika celera

2 mrkve

5 žlica maslinova ulja

250 g pasirane rajčice

3 tikvice

2 žlice krušnih mrvica

30 g nasjeckanih oraha

1 češanj češnjaka

½ do 1 žličica sušenog bosiljka ili nekoliko listića svježeg (nasjeckanog)

¼ do ½ žličice čilija u prahu

sol i svježe mljeven papar

Najprije skuhajte ječam, i to u povrtnom temeljcu (po mogućnosti, prije kuhanja ga namočite sat-dva; ocijedite pa ubacite u kipući temeljac i kuhajte oko 30 min). Kad je ječam kuhan, ocijedite ga i pritom sačuvajte temeljac u kojem se kuhao. Luk oljuštite i nasjeckajte; celer i jednu mrkvu očistite i nasitno narežite. U loncu zagrijte 3 žlice maslinova ulja pa na njemu 10-ak minuta pirjajte povrće tako da omekša.

Dodajte kuhani ječam, dobro promiješajte i pospite čilijem u prahu. Ulijte pasiranu rajčicu i sačuvani temeljac te kuhajte još 15 minuta uz često miješanje. Za to vrijeme operite i očistite tikvice i preostalu mrkvu pa spiralizatorom od njih napravite špagete ili ih guljačem za povrće ili mandolinom narežite na tanke rezance. Lagano posolite i nauljite te dobro promiješajte.

Krušne mrvice lagano popržite na tavi pa ih pomiješajte s nasjeckanim orasima, bosiljkom te malo ulja i soli. U pećnici uključite grill. Posudu za pečenje nauljite i nju stavite pola količine povrtnih špageta. Prelijte polovinom umaka, na to stavite preostale špagete od povrća, a zatim i ostatak umaka s ječmom. Pospite mješavinom krušnih mrvica, oraha i bosiljka. Kratko zapecite pod grillom, tek toliko da dobije hrskavu zlatnosmeđu koricu. Odmah poslužite.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci