Začinsko bilje - svježe ili osušeno?

Saznajte kada koristiti svježe, a kada osušene začine i zapamtite - jedna trećina žličice suhog začina odgovara jednoj žličici svježeg

Još otkad smo prvi put vidjele prozorsku dasku ispunjenu svježim začinskim biljem u kuhinji Jamieja Olivera, želimo je preslikati u svoj dom. Sve veća dostupnost svježih začina u teglicama po niskim cijenama dopušta nam da uzgajamo bilje poput bosiljka, ružmarina, origana i drugih biljaka. No, zimi se ipak češće oslanjamo na sušene. Prednost korištenja kvalitetnih suhih začina je njihova dostupnost tijekom cijele godine, ali i mogućnost korištenja i onih egzotičnih, iz drugih krajeva svijeta.

Ipak, neke je začine bolje koristiti u svježoj varijanti, a drugi su sasvim dobri i osušeni. Svjetski se kuhari slažu u tome da drvenasti začini, poput origana, majčine dušice (timijana), lovora i ružmarina, zadržavaju svoj okus i sušenjem, dok su „nježniji“ i mekši začini, kao što su bosiljak, peršin, luk, vlasac i kopar, bolji u svježim varijantama. Koje god odaberete, važno je da ih pravilno koristite. Jer, sušeni se koriste na početku kuhanja da bi se razvila njihova aroma, a svježi se začini uvijek dodaju na kraju da dugotrajnim kuhanjem ne bi izgubili svoj okus i blagotvorna svojstva.

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci