Začinjeni burgeri i pomfrit od slatkog krumpira

"Uvijek kad poslužujem burgere od žitarica i povrća, svi me pitaju ista pitanja: kako to da se burgeri ne raspadaju i ne upiju ulje; kako postižem hrskavu koricu i sočnu unutrašnjost; koji je tajni sastojak koji ih čini tako ukusnima? Napraviti dobre burgere od žitarica je izazov, ali ovaj recept će vam pomoći! Uz njih odlično paše zdraviji pomfrit od slatkog krumpira", kaže naša suradnica Dunja Gulin. Evo njezina recepta

(Za 4 osobe)
¾ šalice/ 80 g sitno ribanog povrća
1⁄3 šalice / 50 g sitno sjeckanog luka
3 češnja češnjaka, protisnutog
1 žličica mješavine začina za roštilj
¼ žličice slatke paprike
¼ žličice kurkume
1⁄8 žličice čili praha
4 žlice sitno sjeckanog začinskog bilja (peršin, vlasac, mladi luk)
3 1⁄3 šalice / 575 g kuhane smeđe riže
3⁄4 žličice soli
brašno, za uvaljati
suncokretovo ulje, za prženje

Za pomfrit od slatkog krumpira
2 velika slatka krumpira, oguljena i narezana na deblje štapiće
4 žlice maslinova ulja
¼ žličice slatke paprike
½ žličice suhog origana
sol i papar

Stavite sve sastojke za burgere (osim brašna i ulja) u veću zdjelu. Rukama dobro mijesite rižu i začine dok riža ne postane ljepljiva. Važno je dobro izmijesiti jer se u protivnom burgeri raspadaju i upiju puno ulja. Kušajte smjesu i začinite ako je potrebno – burgeri su uvijek malo začinjeniji dio obroka. Ostavite da smjesa odstoji oko pola sata. Vlažnim rukama oblikujte male burgere, trebalo bi ih ispasti oko 14. Uvaljajte svaki burger u brašno. U tavu debela dna dodajte ulja do visine oko 3 cm i zagrijte. Ulje je dovoljno vruće kad se komadić smjese koji ubacite odmah popne na površinu i ulje se počne pjeniti. Pržite samo nekoliko burgera odjednom – tava ne smije biti pretrpana. Kada burgeri porumene, izvadite ih na tanjur prekriven papirnatim ubrusom i nastavite pržiti ostatak.

Za pripremu pomfrita, zagrijte pećnicu na 200 ˚C. U vreloj vodi pet minuta kuhajte ploške slatkog krumpira. Ocijedite ih i dobro obrišite papirnatim ubrusom. U maloj zdjelici pomiješajte ostale sastojke pa prelijte preko kuhanog slatkog krumpira. Prekrijte pliticu za pečenje folijom, na nju stavite rešetku iz pećnice pa na rešetku poslažite pomfrit. Pecite 20 - 25 minuta, dok pomfrit ne porumeni i postane hrskav po rubovima.

Poslužite tople burgere sa svježe pečenim pomfritom, uz ploške luka, ukiseljene krastavce i majonezu od tofua ili indijskih oraščića. Dobar tek!

Dunja Gulin iz kuharice The Vegan Pantry

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci