Vikend meni: Šarena salata i pita s grejpom

Početkom godine mnogi nastoje svoje jelovnike učiniti lakšima i očistiti organizam. Jedna od omiljenih namirnica za to je grejp, s kojim si možete priuštiti i prave poslastice

Šarena salata s grejpom

1 komorač

250 g riže

50 g kvinoje

1 crvena paprika

1 grejp

mala limenka leće

mala limenka kukuruza

sol i svježe mljeven papar

svježi bosiljak

 

za preljev

3 žlice hladnoprešanoga repičina ulja

2 žlice tamarija

1 žlica jabučnog octa

sok 1/2 grejpa

2 žličice zrnatog senfa

po želji malo kajenskog papra

Komorač očistite i pritom odrežite gornji dio s grančicama, ali ga nemojte baciti. Ostatak narežite na manje komade i, s grančicama (dat će intenzivniju aromu), stavite u vodu. Kad zakipi, kuhajte 5 minuta. Potom izvadite komorač (grančice uklonite) pa lonac vratite na vatru (po potrebi dolijte vodu). Kad voda ponovno zakipi, u nju ubacite opranu rižu pa kuhajte onoliko dugo koliko je navedeno u uputi na pakiranju. Za to vrijeme kvinoju popržite nekoliko minuta nasuho na tavi. Zatim je prebacite u gusto cjedilo i dobro operite tekućom hladnom vodom kako ne bi bila gorka (možete je i protrljati prstima).

Dodajte je riži 15 minuta prije isteka potrebnog vremena za kuhanje i zajedno skuhajte do kraja. Za to vrijeme operite i prerežite grejp pa pola iscijedite, a pola ogulite i nasitno narežite. Očistite i narežite papriku. Leću i kukuruz iz limenke dobro isperite i ocijedite. Kuhanu rižu i kvinoju procijedite, stavite u zdjelu te rahlo promiješajte vilicom.

Dodajte prokuhani komorač, narezani grejp i papriku te leću i kukuruz. Lagano posolite i popaprite pa sve pažljivo promiješajte. U zdjelici vilicom ili malom pjenjačom dobro promiješajte sastojke za preljev (po potrebi dodajte malo vode) pa prelije sastojke u zdjeli i ponovno promiješajte. Pospite natrganim listićima bosiljka i poslužite.

 pita s grejpom

Pita s grejpom

za tijesto

200 g polubijelog brašna

3 žlice svijetlog smeđeg šećera

2 žlice hladnoprešanog ulja neutralna okusa

6 žlica mlake vode

 

za nadjev

1 manji ružičasti grejp

1 manja naranča i/ili klementina ili mandarina

200 ml svježe iscijeđenog soka od grejpa, naranče ili klementine

60 ml nektara od agave ili kokosa

50 g maslaca od badema ili indijskih oraščića

100 g mljevenih badema

2 žličice aru praha ili kukuruznog škroba

 

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Od sastojaka zamijesite tijesto, razvaljajte ga i njime obložite okrugli kalup promjera 24 cm, u koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Tijesto na nekoliko mjesta izbodite vilicom. Agrumima uklonite koru pa ih po širini narežite na ploške i rasporedite po tijestu.

U manjoj zdjeli pomiješajte sok i nektar od agave ili kokosa, a zatim u tome dobro razmutite maslac od badema ili indijskih oraščića. Na kraju umiješajte mljevene bademe i aru prah ili kukuruzni škrob. Time prelijte tijesto pa pecite oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci