Vegetarijanska pašticada s njokima

Ako još niste spremni prijeći na vegetarijansku prehranu, proglasite barem jedan dan u tjednu bezmesnim. Na tome će vam biti zahvalni i tijelo i duh i Majka Zemlja, koju najviše zagađuje uzgoj životinja na farmama. Isprobajte recept za seitan pašticadu s njokima od kus-kusa vegetarijanskog restorana Vegehop iz Zagreba

Pašticada:
400 g seitana mariniranog u tamariju
1 poriluk
2 mrkve
1 mali celer
800 g pelata
5 suhih šljiva
1 žlica grožđica
1 jabuka
5 suhih marelica
1 grančica peršina
sol, papar, crvena paprika, kurkuma, bosiljak, origano, ružmarin
maslinovo ulje

Na maslinovu ulju propirjajte poriluk s bosiljkom, origanom i ružmarinom pa dodajte naribane mrkvu i celer. Prelijte sa 3 dl vode i kuhajte 10-ak minuta na laganoj vatri.
Dodajte pelate i još malo prokuhajte.

U drugu posudu stavite nasjeckane suhe šljive, marelice i jabuku, prelijte ih vodom i kuhajte 10-ak minuta. Sve sastojke izmiješajte, dodajte malo kurkume, crvene paprike, soli, papra i nasjeckani peršin pa sve izmiksajte štapnim mikserom.
Seitan popržite na maslinovu ulju i umiješajte u dobiveni umak.

Njoki:
200 g kus-kusa
120 g oštrog brašna
120 g brašna T-850
malo soli i ulja
malo vode, po potrebi

Zamijesite tijesto i ostavite ga 15 minuta da odstoji. Stavite 1 l vode da zakuha i posolite. Razvaljajte tijesto, podijelite ga na pet dijelova, izrežite ga na trakice pa režite njoke duge oko 2 cm.

Ubacite njoke u vrelu vodu i kuhajte 5 - 7 minuta. Procijedite i prelijte s malo maslinova ulja te poslužite zajedno s pašticadom.

Romana Milić, www.vegehop.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci