Veganski vikend-meni za ljubitelje kokosa

Za ljubitelje kokosa – ovom pikantnom povrtnom pireu i laganom kremastom desertu daje specifičan, egzotičan okus

Pire od buče s curryjem

700 g butternut buče, očišćene od kore i sjemenki

1 luk

1 žlica ulja neutralna okusa

1 žlica curry praha (slatkog ili ljutog, po izboru)

1 žlice sjemenki gorušice

200 ml povrtnog temeljca ili vode

oko 200 ml kokosova mlijeka iz tetrapaka

sol i svježe mljeven papar

 

Buču narežite na kocke. Luk oljuštite i nasjeckajte. Zagrijte ulje pa na njemu zagrijte začine tako da zamirišu. Neprestano miješajte i pazite da ne zagore. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte narezanu buču, kratko propirjajte, pa ulijte temeljac ili vodu, poklopite i kuhajte dok buča ne omekša, a dio tekućine se ukuha. Maknite s vatre i zgnječite te pritom dodajte onoliko kokosova mlijeka koliko gust pire želite. Posolite i popaprite po ukusu. Pospite poprženim bučinim sjemenkama i poslužite.

Veganski vikend-meni 

Panna cotta od kokosa

za 6 porcija

 

700 ml kokosova mlijeka

200 ml kokosove kreme

2 žličice agar agara

60 g naribanoga kokosa

60 g šećera ili ksilitola

1 vanilin šećer

 

Agar agar dobro promiješajte s malo kokosova mlijeka. U manji lonac ulijte kokosovo mlijeko i kremu, šećer, vanilin šećer i razmućeni agar agar. Kuhajte na srednjoj vatri često miješajući dok ne zakipi. Kad zakipi, kuhajte minutu pa smanjite vatru i kuhajte još 4 minute. Maknite s vatre i umiješajte naribani kokos. Ulijte u 6 posudica i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.

 

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci